Hoe véél mensen met puur enthousiasme, gedegen vakkennis en weten waar studenten écht behoefte aan hebben, kunnen bereiken, werd me gisteren weer eens duidelijk in de persoon van Farshida Zafar (en haar collega´s).
Farshida zag ik voor het eerst op Dé onderwijsdagen in november vorig jaar, toen ze de SURF onderwijsaward gewonnen had. Omdat haar energie en enthousiasme me meteen aanspraken, ben ik eens gaan googelen op haar naam en zag dat ze onder andere een battle app had ontwikkeld, of beter gezegd had laten ontwikkelen, om haar studenten te laten oefenen met de (juridische - ze is van huis uit juriste) lesstof. Goh, dacht ik, dat zou ook een goed middel zijn om in te zetten tijdens onze bibliotheekinstructies!
En dus trok ik de stoute schoenen aan en stuurde haar een mail om te vragen of de app ook voor onze UB beschikbaar of bruikbaar te maken was. Ik kreeg meteen (enthousiast) antwoord. Met een paar aanpassingen zou het waarschijnlijk zo kunnen, schreef ze. Zullen we naar jullie toekomen om het te demonstreren?
Wow, we hoefden niet eens naar Rotterdam te reizen, ze zouden naar ons toekomen; wat een luxe!
De afspraak was snel gemaakt; de uitwerking liet iets langer op zich wachten, maar gisteren was het dan zo ver. Van tevoren hadden we al voor ons aansprekende vragen (over ons nieuwe bibliotheeksysteem) mogen inleveren, die de projectleider (Tamar van Heyningen, ook al zo'n star) in de app geladen had.
Een dag voor de bijeenkomst konden we al tegen elkaar spelen met behulp van deze vragen - en reken maar dat de collega's fanatiek waren! Voor de dag zelf had ze ook al een quiz over Nijmegen en de Radboud Universiteit voor ons gemaakt. Zo attent!
Overigens was dat niet het enige wat ze kwamen demonstreren; de EUR is ook een project all you can read, een soort spotify voor verplichte studieboeken, gestart. Dit project is nu in handen van Maarten Steenhuis, de adjunctdirecteur van de UB van de EUR, die ook mee was, maar is uiteraard gestart bij de faculteit Rechtsgeleerdheid, van - juist - Farshida.
Het model werkt als volgt: studenten betalen een vast bedrag, 20 euro per maand, aan de uitgevers, die alle verplichte studieboeken voor hen openzetten gedurende de abonnementsperiode. In deze periode kunnen de studenten de boeken downloaden en voor zichzelf (ook offline) bewerken (markeringen en aantekeningen maken).
Een prima dienst voor de studenten, lijkt me!
Al met al een mooie lunchbijeenkomst, perfect georganiseerd door collega Norma.
En ja, zeggen wij onze collega's uit Rotterdam na: digitaal is normaal. (En mag ook best leuk zijn :).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten