Wist je bijvoorbeeld dat bij elke tweet die je stuurt, je locatiegegevens (en nog véél meer) automatisch worden meegestuurd? Knap lastig als je twittert dat je medisch congres in Enschede wat uitloopt en je je volgens je locatiegegevens op De Wallen in Amsterdam bevindt! Tja, je kunt ze uitzetten, maar wie doet dat nou eigenlijk of wie weet hoe dat moet?
'En nu we het toch over privacy en vertrouwelijkheid hebben, hoe zou je een vertrouwelijk rapport op het internet kunnen vinden?' 'Makkelijker dan je denkt, want je typt gewoon filetype:pdf vertrouwelijk in de zoekbalk van Google in!' Filetype:xls werkt ook.
Aangezien Sanders taalhistoricus is en wekelijks een stukje in de NRC over zijn bevindingen op dat gebied schrijft, krijgt hij nogal eens vragen van lezers. Eén van de vragen die hij onlangs kreeg, is of het echt zo is dat het woord ladderzat oorspronkelijk uit het Leidse studentenleven afkomstig is. Nou, met de Grote Van Dale en opzoeken in historische kranten (zijn gebruikelijke werkwijze) kwam hij niet verder dan de twintigste eeuw. Maar door het zoekcommando AROUND in de zoekbalk van Google toe te voegen, vond hij een verwijzing naar ladderzat in combinatie met Leiden uit de achttiende eeuw met plaatje! Dat is toch wel echt wat je noemt tijd- en wetenschapswinst!
Ook voor het verwerken van je zoekresultaten had de zoekdeskundige waardevolle en tijdbesparende tips: met name de app TextGrabber, die in een mum van tijd teksten voor je uittypt en vertaalt was voor veel mensen een eyeopener en werd ter plekke massaal aangeschaft na zijn demonstratie.
Last but not least legde hij uit hoe je zelf een zoekmachine voor het googelen in je eigen bestanden kunt bouwen.
Toppie!
foto: Caroline Coeleman
Geen opmerkingen:
Een reactie posten