zaterdag 23 mei 2020

Waar is de mol?


Alles ging zo goed in ons tuintje: de grond was omgespit en de plantjes groeiden naar hartenlust. We deden soms ook echt mee met de ervaren volkstuinders en wisselden tips en tricks en stekjes en zaden uit. Soms werden we zelfs aangezien als professionals en werd er raad aan ons gevraagd. Kun je het je voorstellen? We hebben dan ook stiekem een adviseur 'in dienst': een vriendin van de buurvrouw. Die fluistert ons af en toe plantennamen of andere wetenswaardigheid in. Zo blijven we voor de ergste blunders behoed. Het was bijvoorbeeld een genot om met haar door de 'gratis intratuin' te wandelen: de overgebleven plantjes in het vorige tuincomplex van de Lentse Aarde. Zij wees ons de juiste aardbeienplantjes, frambozenstruiken, gouds- en koekoeksbloemen en kaardenbollen aan. Daar hebben we een groot deel van onze tuin mee vol gezet, zodat het meteen wat leek. En dan sta je dus meteen te boek als ervaren moestuinder. 'Wat zijn jullie al ver zeg! Waar hebben jullie die strobalen eigenlijk vandaan? En die wilgentakken? En die houtsnippers?' Nee, ons konden ze niets meer wijsmaken. En veel hadden we al van de écht ervaren collega's gehoord.

Maar opeens zagen we twee hoopjes in onze tuin. Een mol! En nu? Hadden de andere tuinders die ook? Dat zou toch wel een blamage zijn, als die dat niet hadden. Nope, behalve de nieuwe buurman en buurvrouw, die pas een week geleden begonnen waren hun tuintje om te spitten. Échte nieuwkomers zeg maar. Vers uit de Randstad. Dat móet die mol geroken hebben, want hij was bij hen begonnen. Ze gaven het eerlijk toe dat de mol als eerste eerst bij hen gesignaleerd was, en ook dat ze de molshoopjes in hun tuin geplet hadden. Als gevolg daarvan moet het beest naar onze tuin zijn verhuisd. Die verrekte Randstedelingen, zal hij gedacht hebben. Ik ga m'n gangen wel bij die lieve Lentenaren graven. Maar wij waren geen haar beter en hebben zijn hoopjes ook platgetrapt. Mollenklemmen plaatsen is immers uit den boze in ons biologische complexje en we hadden gelezen dat mollen het niet fijn vinden als je hun heuveltjes plet. Dan gaan ze op zoek naar een ander plekje.

Dus de volgende dag hadden onze achterburen ineens vier molshopen - hun perceel is iets groter dan dat van ons. En de dag daarna de overburen.

Ik ben benieuwd hoe deze soap zich verder ontwikkelt. Moltalk genoeg. Weer eens wat anders dan coronatalk.

Geen opmerkingen: