vrijdag 26 april 2013

Verbeeldingskracht in trainingPRESENTeren

Nu, een dag na de training, dansen mij nog de kleuren voor ogen die Marina Noordegraaf bij haar training presenteren en didactiek heeft gebruikt. Zoveel visualisatie en fantasie heb ik nog nooit tijdens een training gebruikt zien worden; als Marina bijvoorbeeld zegt dat er een rode draad door de cursus loopt, dan staat daar ook netjes een bolletje met een rode draad op tafel.

Ze weet het ook gezellig te maken met allerhande opstellingen, kleurige spelletjes, boekjes en boeken, pennen en snoepjes.

Maar ging de cursus dan ook ergens over? Jazeker! We kregen een uitgebreide uitleg over de ijsberg van Mc Clelland, de logische niveaus van Bateson/ Dilts en de 3 basisbehoeften van een mens (1. je competent voelen, 2. autonomie en 3. verbondenheid) die daar op inspelen. Verder zijn ook de dramadriehoek (met filmpje!), de kernkwadranten en de cirkel van invloed behandeld en hebben we elkaar advies mogen geven met betrekking tot problemen die we tijdens instructies tegenkomen. De motivatie van de student en het hoe die te beïnvloeden kwam daarbij veelvuldig aan bod.

En tóch werd de cursus ondanks alle theorie nergens droog, omdat het merendeel op beleving was gericht. En door het nooit aflatende enthousiasme van Marina natuurlijk....

2 opmerkingen:

Marina Noordegraaf .... zei

Hoi Monique, dank je wel voor je kleurige blog! Ik ben heel blij dat m'n presentje zo was dat je het hebt willen aannemen, uitpakken én houden.

Festina Lente zei

Absoluut, en doorgeven...