woensdag 27 februari 2013

TED-talk over lesgeven


Sinds ik de TED-app op m'n iPad heb geïnstalleerd kijk ik eens wat vaker of er nieuwe leuke TED-talks zijn. Aangezien ze in het Engels zijn, is het ook goed voor m'n Engels!

En afgelopen maand was er weer een naar m'n hart: een oproep van Tyler DeWitt om de lessen (in de natuurwetenschappen) alsjeblieft eens wat MINDER SAAI te maken. Helemaal mee eens; laat maar weg in eerste instantie die details en zorg eerst eens dat de kinderen het ook echt snappen voor je verder gaat en durf ook eens wat SPEELSER te zijn als je je uitleg geeft.

Maar dat is toch logisch, zul je misschien zeggen? Nou, eerlijk gezegd niet echt als ik mijn kinderen over hun leraren hoor klagen. De goede uitzonderingen daargelaten, er zijn er echt (nog) bij die van het begin tot het einde van de les gewoon uit het boek de stof voorlezen of droogjes navertellen.

Natuurlijk hoef je niet  zo ver te gaan dat je gaat strippen om de aandacht van je studenten te vangen, maar iets meer fantasie zou af en toe zeer welkom zijn. Al begin je maar met het integreren van de filmpjes van DeWitt in je lessen...

2 opmerkingen:

katharina zei

Of een voorbeeld nemen aan Robert Dijkgraaf die miljoenen aan de buis krijgt als hij een college geeft over het heelal!

Festina Lente zei

Ja, zeker, prachtig! Alleen wat moeilijk te realiseren in de klas, die klasse...:-)