woensdag 20 april 2011

Knappe jongens, die 2gymmers

Enkele leerlingen uit de tweede klas van het stedelijk gymnasium Nijmegen hebben een raadsel opgelost dat jarenlang niet door kunsthistorici geduid kon worden.

Het raadsel betrof een schilderij van Nicolaas Verkolje, waarvan men altijd dacht dat het Venus met een slapende Amor was, een beetje een nietszeggend schilderij dus, maar wat ontdekten de gymnasiasten uit de tweede klas en hun leraar?
Het slapende jongetje is niet Amor, maar Ascanius, de zoon van Aeneas (die op zijn beurt de zoon van Venus, die volgens de mythologie moeder van Amor was). Ondertussen is Amor (met de rode mantel) zich aan het vermommen als Ascanius, een list om Dido, de koningin van Carthago, verliefd te laten worden op diens vader Aeneas. Look, that makes sense!

Zul je net zien dat mijn zoon niet in DIE 2 gym klas zit....

7 opmerkingen:

Iudith zei

wat het ineens een heel leuk schilderij maakt :) wat cool!

Festina Lente zei

Leuk verhaal om te vertellen in de klas, toch?

Reintje Senders zei

Gelukkig dat nieuwe inzichten niet altijd van wetenschappers hoeven te komen

Hans zei

Goed, zeg!

Festina Lente zei

@ Reintje: dat vind ik een hele geruststelling!

@ Hans: zeker weten!

Johan Bel zei

Ik heb het hele verhaal gisteren in de klas verteld. Was een groot succes. (En ik heb je verhaal overgenomen op mijn weblog, dus bedankt voor deze tip)

Festina Lente zei

Ik had je stukje op je weblog gezien (thanx for mentioning me!) en de kinderen zullen het idd vast een prachtig verhaal hebben gevonden! Wanneer komen zij in de krant met een geweldige ontdekking? Moet mogelijk zijn met zo'n leraar! Het Lineair A ontcijferen?