donderdag 19 maart 2009

Thee heeft zoveel charme!

Mijn kinderen moesten van de week een wetenschappelijk testje doen. Ze moesten onderzoeken of je na een zware training eerder afkoelde van cola, melk of thee. En tot hun verbazing koelden ze van thee het meeste af. Hoera voor de thee!

13 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Zo schijnt warm water ook sneller te bevriezen dan koud water. De oorzaak hiervan ben ik vergeten.
Welke theesoort is je favoriet?

festina lente zei

Hé, dat wist ik niet!
Favoriete theesoort: ALLES, maar vooral earl grey. Muntthee vind ik niet zo lekker.
En jij, ben jij meer een koffie- of theeleut?

Léon zei

In de tijd dat ik nog onder de Berbers verkeerde, vlak voor WO II, had ik dat als een van de eerste dingen geleerd: als je het warm had, hete thee drinken. Ook andere dingen geleerd, maar daarover een andere keer...

Léon zei

Vergat nog te zeggen: wat hebben die kinderen tegenwoordig leuk onderwijs! Vroegah (opa spreekt), vroegah moesten wij alle jaartallen, beginnend bij 4000 voor Christus, uit ons hoofd leren (4000 v.Chr., 3999 v.Chr., 3998 v.Chr. enzovoort) en was het enige experiment dat we mochten (moesten dus) uitvoeren aan het begin van de week proeven of de koffiemelk voor de meesters en juffen niet zuur was geworden in het weekend...

festina lente zei

Ha, ha, maar misschien mogen die kinders weer niet onder de Berbers verkeren, vlak voor WO II...

schrijverdezes zei

Ik drink meestal groene thee en af en toe koffie als het voor me gezet wordt (of uit de automaat op mijn werk). Er is hier een theewinkel en daar verkopen ze citroengras-mintthee (als ik het goed heb) en die is erg lekker. Moet ik maar weer eens gaan kopen.

schrijverdezes zei

Warm water bevriest sneller blijkt (bij googelen) zelfs de titel van een boek te zijn en nu herinner ik me weer vaag dat ik dat 's voor mijn dochter gekocht heb. Dus daar heb ik het van.

festina lente zei

Kijk eens aan; en weet je nu ook al hoe dat komt? Zijn snelle moleculen plooibaarder?
Hmm, groene thee, daar schijn je van af te vallen. Twee vliegen in een klap!

schrijverdezes zei

Ik weet niet hoe het komt, ik vond via Google wel een paar theorieën, maar ik weet niet welke het aannemelijkst is.
Afvallen van groene thee? Was het maar waar!

festina lente zei

Ha, laat je heerlijk overtuigen door afvallen-weblog. Daarna smaakt-ie vast nog lekkerder!

schrijverdezes zei

Ik geloof er niks van! Als het zo was, was ik inmiddels een schim van mezelf. (Of ik moet nu natuurlijk denken: als ik geen groene thee dronk was ik inmiddels moddervet.)

Eric zei

Hete thee koelt sneller af omdat het temperatuurverschil met de lucht er omheen groter is. Thee houdt zich netjes aan Newton's warmtewet.
Het is contraintuïtief, maar als je de thee langer warm wilt houden, doe je er wat (koele) melk bij. Lekker! Is ook goed om de tannine (het looizuur) te binden. De thee smaakt dan minder wrang. Looizuur is wel een antioxidant (goed), maar bindt ook met ijzer en andere mineralen die je eigenlijk in je bloed wilt laten opnemen (minder goed)...

;-)

Festina Lente zei

Engelsman ;-)