maandag 9 maart 2009

Eigen straat voor een rockband


Een tijdje geleden las ik in de krant dat U2 gedurende een week een eigen straatnaambord in New York kregen ter ere van het uitkomen van hun nieuwe CD.

Een week! De Rolling Stones hebben voor altijd hun naam verbonden aan onze straat! Ze hebben het straatnaambord nog gesigneerd ook, toen ze even voor een optreden in Nijmegen waren. Het gesigneerde bord is te bewonderen in het voorzieningenhart in Lent. Zelfs de ambtenaren van de gemeente snapten dat je zo'n gesigneerd straatnaambord beter niet in de straat kunt neerzetten.

Toevallig stond er een paar maanden geleden ook een artikel in de krant dat er in Dartford nu een hele wijk is waar de straatnamen geïnspireerd zullen gaan worden op de Rolling Stones. Natuurlijk! Je hebt altijd baas boven baas. Maar Mick Jagger en Keith Richards komen dan ook uit Dartford. Voorbeelden van mogelijke straatnamen in Dartford zijn Stones Avenue, Ruby Tuesday Drive and Little Red Walk. Ook Satisfaction Street and Black Boulevard zijn voorgesteld, maar daar werden meteen enkele vraagtekens bij gezet.

Bij de straten bij ons in de wijk, getooid met de namen van Britse popbands, zijn op het laatste moment ook nog wat wijzigingen doorgevoerd: de Whostraat is vervangen door de Kinksstraat en aan de straatnamen Deep Purplestraat en Coldplaystraat voor de straten waar de sjiekste villa's aan kwamen heeft men nog lang getwijfeld. De bewoners vonden de staatnamen wat 'te modern.'

9 opmerkingen:

WoW!ter zei

Moet ik nu mijn adresboek bijstellen omdat je ineens in de Mick Jagger straat woont?

festina lente zei

Nee, wat mij betreft blijft het gewoon de Rolling Stonesstraat (RSS:)!

Léon zei

Mijn ideaal! Maar dan een Beethovenwijk, natuurlijk: wonen in de "Pianosonate nr. 27 in E, op.90-straat" of in de "Wut über das verlorene Groschen-straat"!

katharina zei

Heerlijk, de verwijzingen in straatnamen. Het moet wel uitspreekbaar blijven natuurlijk!
Ik woon in de Hans Memlinglaan, een Vlaams schilder waarvan slechts 2 doeken op zijn naam staan. Een ervan is getiteld jaja hoe kan het anders: het mystieke huwelijk van de H. Catharina.
Als ik mijn adres moet opgeven gaat dat altijd in etappes van drie. Met een MMM? MM? Ling?? enz.
Dan liever een vogelwijk. Ik bedoel straten die verwijzen nar onze zangvogels.
Ooit zal er uitgelegd moeten worden wie de Rolling Stones waren zoals ik dat nu steeds moet doen na 500 jaar.
Leve de kievit!

Edwin Mijnsbergen zei

Ik hoorde gisteren toevallig dat een nieuwe Middelburgse wijk allemaal bluesnamen heeft gekregen. Er woont zelfs iemand in de Bluesroute....

festina lente zei

@ Léon: gewoon even bij de gemeente aankloppen! Die weten meestal van gekkigheid niet wat voor straatnamen ze moeten verzinnen.

@ Katharina: En dan heb jij nog een vrij gemakkelijke voor- en achternaam (ik heb bijv. nog bijna nooit iemand ontmoet die de voor- en achternaam van mijn kinderen in een keer goed had....). En inderdaad: leve de kievit. Tjielp, tjielp!

festina lente zei

@ Edwin: ja, ook een idee! Kun je lekker altijd de blues hebben!

Strangebrew zei

"Ik woon in de Whostraat..." "Hoe?" "Nee, Who!" "Wie?""Nee, Whostraat..." "Wat?...Mijn Tomtom zegt 'nee, die straat bestaat niet!'.
Computer says 'no'...". :)
Wat was ik blij dat ze er uiteindelijk de Kinksstraat van hadden gemaakt. Coolere band en gemakkelijker uit te leggen, hoewel ik het nog steeds moet spellen, maar dat is uiteraard geen grote ramp.

festina lente zei

...en het hofje van de Kinksstaat is ook prachtig. Oogappel toch?