Afgelopen donderdag (11/11) had ik samen met 11 andere collega's met onze zusterbibliotheek in Duisburg/Essen een studiedag. Het thema was personeelsontwikkeling en professionalisering. En natuurlijk kregen we ook (weer) een rondleiding door de bibliotheek (we hebben vaker uitwisselingen gehad met Duisburg/Essen); deze keer in Essen (de vorige keer was in Duisburg).
Wat (ook de vorige keer al) opviel, is dat de UB Duisburg/Essen minder mooie en slechter schoongemaakte gebouwen heeft dan wij; dat komt waarschijnlijk door minder middelen, want ambitieus zijn ze zeker wel. Ook de digitalisering is minder sterk doorgezet: waar bij ons de uitleencijfers dalen, stijgen ze bij hen. Vreemd, op deze korte afstand, deze verschillen.
Wat ons wel zeer verheugde, was dat ze gezondheidsmanagement een centrale plaats hebben gegeven (zie foto: dit was nog maar de welkomstkoffie!)
Maar wat ons eigenlijk nog het meest frappeerde, waren dat functioneringsgesprekken in Duitsland niet verplicht zijn. De UB had ze op vrijwillige basis ingesteld; het eerste jaar kwam 75% opdagen en het daaropvolgende jaar slechts 50%. Meteen verplicht stellen, zouden wij zeggen, maar de Duitse wetgeving schijnt dat niet toe te laten.
Verder was een groot verschil dat de scholing voor de UB's gratis is. Er is (per deelstaat?) een apart scholingsinstituut dat een scala aan cursussen verzorgt. Daar waren wij natuurlijk heel jaloers op, maar zij waren op hun beurt jaloers op het feit dat wij de vrije keuze hadden in het kiezen van de aanbieder.
Onze directeur benadrukte dat wat hem betreft het bezoeken van congressen en verschillende bibliotheken in binnen- en buitenland nog zinvoller is dan het volgen van cursussen.
Waar we in Nijmegen wat van op zouden kunnen steken, is dat ze in D/E een scholingsteam hebben (wij slechts een coördinator voor 2 uur per week, moi) en iedereen die op cursus/ congres/ werkbezoek is geweest verplicht is hier een praatje over te houden en dan op deze wijze een multiplicator van de kennis voor de goegemeente wordt.
Wat ik ook wel aardig vond, was de vergelijking van een van de directeuren van de UB D/E van een UB-team met een voetbalteam: je hebt aanvallers, verdedigers en middenvelders nodig. En een keeper natuurlijk.
Zinvol, zo'n uitwisselingsstudiedag.
4 opmerkingen:
Mag ik bij jullie komen werken?
Als Duitslandkenner? Welkom! Ik zou zeggen: stuur een open sollicitatie :-)
Daarvoor heb ik wellicht og te weinig gelezen, maar ik kan heel erg goed opruimen!
Opruimen, dat klinkt interessant!
Een reactie posten