maandag 30 november 2015

Alleen maar goed nieuws uit Helsinki?


Nee, helaas niet. Finland is de laatste tijd behoorlijk gezakt op de PISA-ranglijst (maar staat nog steeds hoog en is vooral ingehaald door de Oost-Aziatische landen) en net als in Nederland doen de jongens het relatief slecht op de middelbare scholen en universiteiten. Nog wel veel beter dan bij ons, maar toch.

Verder heeft Finland op dit moment een rechtse regering en die heeft besloten de universiteiten behoorlijke bezuinigingen op te leggen; dat gaat pijn doen en lijkt me geen goede zet voor het land.

Tevens heeft ook Finland voor het eerst in de geschiedenis te maken met een grote groep vluchtelingen, paradoxaal genoeg juist nu ze een rechtse regering hebben. Er zijn al groepen Finnen in Nederland geweest om te zien hoe wij de scholing (bijvoorbeeld taallessen) aan vluchtelingen aanpakken.

Bovendien is de werkloosheid momenteel hoog: 8% van de beroepsbevolking is werkloos; we hebben de rijen voor de voedselbanken vanuit de bus met eigen ogen kunnen aanschouwen.

En verder is hun taal moeilijk (15 naamvallen!), hebben ze niet het mooiste weer van Europa, en is het in de herfst en winter belachelijk vroeg donker.

Maar ik geloof in hun veerkracht.

Geen opmerkingen: