woensdag 20 juli 2011

Vierdaagse op en naar het werk

Gisteren was het de eerste dag van de Vierdaagse, dat kan niemand ontgaan zijn. En ik had het geluk om deze dag, de laatste voor mijn vakantie, nog te mogen werken.
Vroeg wakker word je sowieso op de eerste vierdaagsedag in Lent - alleen dat al is reden genoeg om te gaan werken - want de wandelaars lopen vrij vroeg in de ochtend door Lent en dat gaat gepaard met groot enthousiasme in de vorm van dweilbandjes en muziek via luidsprekers in het dorp. Alsof de bevrijders Lent zijn binnengekomen.

En natuurlijk staan er ook mensen langs de kant van de weg hun bekenden en andere helden toe te juichen. Op weg naar mijn werk moest ik me daar door heen zien te wurmen.

De wandelaarsstroom op weg naar mijn werk ziet er ongeveer als volgt uit:
Maar ook op mijn werk kan ik nog volop doorgenieten, want de talrijke soldaten van allerlei nationaliteiten die meelopen, komen luid zingend langs mijn werkplek op weg naar hun overnachtingsplek. Probeer je dan nog maar eens te concentreren!

Langs de weg staan allerlei studenten en kinderen met snoep om de soldaten aan te moedigen om hun laatste kilometers af te leggen. Een enkele soldaat wordt ondersteund door zijn makkers omdat hij niet meer kan dan voortstrompelen. En de kinderen (en mijn collega's) raden aan de hand van de vlaggen die de soldaten dragen waar ze vandaan komen.

Nee, in Nijmegen ontkom je niet aan de Vierdaagse, ook niet op je werk.
En dat is ook eigenlijk geen enkel probleem, want wie wil er nou niet tijdens zijn of haar lunchwandeling toegejuigd worden door en snoep krijgen van de kinderen langs de weg?

Nog meer vierdaagsefoto's en filmpjes vind je onder andere bij nu.nl, met daarbij ook een oud filmpje in zwart-wit van de vierdaagse in 1961: herkenbaar en toch anders!

4 opmerkingen:

Hans zei

Mooi. Ik heb een keer meegelopen, dat wil zeggen, alleen de eerste dag. De zaterdag vóór de Vierdaagse verrekte ik mijn knie. De andere wandeldagen heb ik als toeschouwer meegemaakt en het is een prachtige gebeurtenis.

Festina Lente zei

Stoer van je dat je (al was het dan maar 1 dag) hebt meegedaan aan de vierdaagse. Dat zeg ik je niet na!

Reintje Senders zei

Zeer herkenbaar. Die beelden van die soldaten zagen Karin en ik dus twee jaar geleden ook vanuit onze toenmalige werkkamer. Inderdaad een hele prestatie om de Vierdaagse vol te houden.

Festina Lente zei

Best apart sfeertje, die soldaten. Dit jaar loopt Harrie mee. Volgens mij gaat-ie heel goed tot nu toe!