donderdag 10 maart 2011

Reis naar Utrecht

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: de vergadering van het Groot Benchmark Team van alle UB's van Nederland, 13 in totaal (what's in a number?). De vergadering is standaard in Utrecht, zodat niemand een ècht lange reistijd heeft.

Voor mij duurt-ie bijvoorbeeld maar een uur en van onze universiteit mag iedereen eerste klas reizen, dus het is nog een aangename reis ook, vooral omdat ik 'm altijd in de stiltecoupé afleg. Niet dat het daar altijd is hoor, overigens; meestal neem ik voor de zekerheid m'n iPod mee als harnas tegen de stilteonderbrekingen en die kunnen, ook in de eerste klas, behoorlijk hinderlijk zijn. Ook deze keer hadden we weer last van een bellemans, een proleetachtig type dat zich als zakenman voordeed, gelukkig geen aardappelkeel dit keer. En hij kon makkelijk tot bedaren gebracht worden door een van de medepassagiers.

En de benchmarkvergadering? Ook die verliep rustig; iedereen was op tijd, niemand kreeg telefoon, de agenda was strak, er waren veel nieuwe gezichten, waaronder het voorzittersgezicht. En we hebben heerlijk gediscussieerd over het meten van de tijdschriftabonnementen (via de catalogus, besteladministratie, A-Z lijst, SFX, wel of niet de gratis tijdschriften meenemen, wel of niet afgesloten tijdschriften en/of archieven meenemen, hoe ontdubbel je het gemakkelijkst), meet je de universitaire wetenschappelijke output via Metis, jaarverslag of WOS, wat zijn 'volledige' openingstijden eigenlijk, hoe werken raadplegingen via eigen zoeksystemen in op het gebruik van commerciële bibliografische bestanden en meten we eigenlijk wel de goede items, zijn de metingen niet te veel op de collecties gericht?


Enfin, we hadden de lunch achteraf (of liever gezegd, tussendoor) dik verdiend......

Geen opmerkingen: