Eens in de zoveel tijd organiseren onze conservatoren een erfgoedsalon. Meestal stellen ze fraai geïllustreerde of anderszins interessante oude boeken tentoon, maar deze keer waren het stukjes papyri die ons getoond werden. En dat is best bijzonder, want niet alle universiteitsbibliotheken zijn in het bezit van dit soort materialen uit Egypte. De onze dus wel. Weliswaar eerlijk aangekocht, maar hoe ethisch is eerlijk in dit soort aangelegenheden?
Enfin, de universiteitsbibliotheek heeft ze (al een behoorlijke tijd) in bezit en mag zich verheugen in de belangstelling hiervoor van graecus en papyroloog Mark de Kreij. Hij zorgt voor de zeven fragmentjes als waren het zijn eigen kinderen en kan er ook ontzettend enthousiast en boeiend over vertellen: hoe het papyrus gemaakt wordt, hoe fragmenten het best geconserveerd kunnen worden (in glas, en niet op zijde geplakt, zoals goedbedoelende zusters dat in de jaren zestig hadden gedaan).
Boeiend om te zien hoe de kwaliteit van het papyrus per fragment verschilt, als ook de inhoud en de wijze van schrijven - met schrijfstift of kwastje.
Luister zelf naar hem in de podcastserie Science Snacks of bekijk dit fragment uit OVT over het ontcijferen van papyrusrollen uit Herculaneum met behulp van AI.