donderdag 17 januari 2013

Mart Smeets, (ouwe)hoeren en het regionaal archief Nijmegen


Naar het programma Verborgen Verleden kijk ik eigenlijk maar zelden - ik heb daar te weinig geduld voor vrees ik. En dat terwijl het eigenlijk een heel leuk programma is: ongelooflijk hoe familielijnen lopen en waar mensen van af blijken te stammen.

Maar zeker als aangekondigd wordt dat de familiegeschiedenis van Mart Smeets onderzocht gaat worden, dan krijg ik echt niet de kriebels om te gaan kijken. Nee, ik krijg eerder de kriebels van meneer Smeets zelf.....

En tóch heb ik vandaag de uitzending over Mart bekeken. Waarom? Omdat we vandaag een lezing (lunchinformatiesessie) kregen van twee medewerkers van het Regionaal Archief Nijmegen met betrekking tot hun mooie en sociale digitale activiteiten. Zij wezen op de aflevering van afgelopen zaterdag, waarin een van hen voorkwam in de laatste tien minuten, waarin duidelijk werd dat Mart Smeets afstamt van ...... een Nijmeegse prostituee! Kijk, dat vond ik nou mooi. En blij dat meneer Smeets was! 'You make my day! Ik kom uit een hoerennest!' Ha, ha, geen wonder dat hij altijd zo ouwehoert!

Zie hier het blogbericht van de RANners zelf over deze kwestie. En hieronder de betreffende aflevering van Verborgen Verleden:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

2 opmerkingen:

Wilma van den Brink, MA zei

Leuke post! Ik vond het ook een prachtige aflevering en erg mooie bron die ze bij het archief in Nijmegen hebben. Studenten van de Radboud presenteren in een symposium op 29 januari hun onderzoek over o.a. de negentiende eeuwse prostitutie van die stad. Ik mag een van de sessies refereren en ben erg benieuwd welke bronnen ze nog meer ontdekt hebben.

Festina Lente zei

Zeker, ze doen goed werk daar! Ik zag in het weblog van het RAN ook weer een verwijzing naar jouw blogpost; leuke job mag je doen over leuk onderwerp! Succes! De wereld is weer klein!