maandag 2 mei 2016

De bibliotheken van de Freie Universität


In het Berlijnprogramma waren 3 bezoeken aan bibliotheken van de Freie Universität gepland, dat wil zeggen: 1 verplicht onderdeel en 2 keuze-onderdelen.

Het 'verplichte' bezoek was op de laatste ochtend en betrof de Centrale Universiteitsbibliotheek, alwaar we een set presentaties (en koffie, dat was bij de andere bezoeken nauwelijks het geval) voorgeschoteld kregen. Uit de presentaties bleek dat de UB veel aan Open Access hecht en doet en daarmee ook een stevige voet bij de wetenschappers aan de grond heeft. Verder draait het ook een succesvol project met betrekking tot teruggave van door de nazi's geroofde boeken.

De Freie Universität is ooit met Amerikaans geld opgezet (Kennedy heeft de universiteit ooit nog bezocht) en bevindt zich in West-Berlijn. Destijds lag ze daar vrij centraal, maar sinds Berlijn niet meer opgedeeld is, ligt ze ineens aan de rand van de stad. Ze heeft dan ook niet te maken met de absurde bezoekersaantallen van de andere, ooit Oost-Duitse universiteitsbibliotheek, de Humboldt, die midden in het centrum ligt en we ook bezocht hebben, maar daarover een andere keer.


De wijk waar de FU ligt, is prachtig en ruim met veel villa's, een beetje Wassenaars. In een aantal van die villa's waren vroeger instituutsbibliotheken gevestigd, maar dat werd niet meer zo efficiënt geacht en dus moest er gecentraliseerd worden. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar er werd wel een mooie uitbreiding van de Campusbibliotheek uit geboren. En gelukkig bleef de fontein, die in het oude gedeelte al aanwezig was, intact. De volgende keer zal ik er een muntje in gooien...

foto: Janneke Staaks
Maar de absolute topper op de campus van de Freie Universität vond ik toch wel de Philologische Bibliothek. Die verdient een aparte blogpost.

Geen opmerkingen: