zaterdag 26 juli 2014

De prijs van e-books


Aangezien winkeliers geen kosten hebben aan het drukken, het vervoer en de opslag van e-books, zou je verwachten dat die goedkoper zouden zijn dan printboeken. Helaas gaat die vlieger vaak niet op en betaal je voor een e-book vrolijk dezelfde prijs als voor de geprinte versie. Ja, die BTW, hè?

Maar er zijn gelukkig uitzonderingen.

Made in Europe bijvoorbeeld, dat kost als printboek 35 euro, maar is digitaal voor 19 euro bij iBooks te krijgen (en tijdelijk voor 12 euro bij de NRCLux).

Kijk, dat is nou fideel.

Hoe anders is het als je digitale boeken voor de UB koopt. Dan betaal je soms tot vier keer zo veel voor een e-book (soms voor zowel single user als multi user) als voor de geprinte versie. Ja, want anders derven de uitgevers de inkomsten voor de studieboeken die de studenten anders zouden kopen zal de redenering zijn. Maar: wij hanteren als regel dat we van elk boek er maar één op de campus aanschaffen. Mocht een student er een hoofdstuk uit moeten bestuderen omdat dat op een verplichte literatuurlijst staat, dan kan hij/zij er altijd een kopie van maken. Of het zelf aanschaffen.

Dus in het geval van zo'n belachelijk prijsverschil kopen we niet het e-book, maar de papieren versie.

Hoe klantvriendelijk is dat?

4 opmerkingen:

  1. Tja, schrijvers leven ook niet van de wind.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt, helemaal gelijk in. Maar het verschil tussen de prijs voor een E en P-boek wordt bepaald door de uitgever.

    En voor wat betreft de wetenschappelijke boeken: het zou m.i. het beste zijn als alle wetenschappers hun werk Open Access beschikbaar zouden stellen; wetenschappelijke inzichten zijn er toch voornamelijk om verspreid te worden, nietwaar?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Da's waar. En de prijs van beide soorten boeken zou inderdaad gelijk moeten zijn, als je het zo bedoeld. Maar wel een redelijke prijs, waar iedereen blij van wordt. Afgelopen zaterdag stond er nog een interessante bijdrage in de NRC over het onderwerp van de vaste boekenprijs. Dat had ik meegenomen in mijn vorige reactie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, voor de romanschrijvers moeten ze lief zijn.

    En de uitgevers van wetenschappelijke boeken moeten maar wat inbinden. Er zijn wel uitgevers die het goed doen, bijvoorbeeld Palgrave. Redelijke prijzen en geen DRM! Kijk, zo hoort het....en die belonen wij ook.....

    BeantwoordenVerwijderen