vrijdag 23 maart 2018

Goede training


Je hebt het pas door als je het ziet. Dat overkwam me regelmatig bij de training systemisch denken die we op ons werk hadden. De driehoeksrelaties (triades) en het wel of niet in evenwicht zijn daarvan in de organisatie. De boven- en onderstroom en niet in bolletjes, maar in relaties denken. Hoe relaties in bepaalde patronen (groeven) vast kunnen zitten en hoe je daar weer uit kunt komen.

Hoe een zender paradoxen ('je moet nu spontaan zijn', 'je moet proactief zijn en ik kom dat elke week controleren') kan uitzenden en hoe de ontvanger daar last van heeft. Hoe je dat het beste kunt benoemen. Hoe louterend dat werkt.

Maar ook: hoe (al dan niet heldere) doelen, (al dan niet heldere) regels en relaties elkaar beïnvloeden, versterken en/of vertroebelen. Duidelijkheid naar elkaar toe helpt. Soms een andere plaat opzetten ook. Iemand de schuld geven niet.

Het systemisch denken komt oorspronkelijk uit de psychologische hulpverlening en wordt gebruikt bij familieopstellingen. De training had (dus?) zo maar zweverig kunnen worden. Maar dat werd-ie niet en dat was mijns inziens voor een groot deel te danken aan de uitstekende trainer: Peter Berkhout van CruxCreaties, die tevens theatermaker is. En omdat hij acteur is, kan hij op commando een lastige klant, vervelende baas of verveelde medewerker spelen. Hilarisch!

Well done, en ik hoop dat we een vervolg krijgen.

Geen opmerkingen: