maandag 5 juni 2017

Frankfurt war toll


Maar of ik ook wat geleerd heb in Frankfurt? Jazeker!

Sowieso kennisgemaakt met het verschijnsel Bibliothekartag (zo'n 3.000 deelnemers) en heel veel nieuwe mensen leren kennen. Oude bekenden gezien ook. Natürlich, die (Bibliothek)welt ist klein! Het eerste wat opviel was trouwens hoe ontzettend goed het georganiseerd was - en dan had ik nog geen lezing bijgewoond; dat zag je gewoon meteen: niets, maar dan ook niets was aan het toeval overgelaten. Perfekt und pünktlich, dat is ook wel eens fijn!


Maar dus ook een lezing gegeven en in een internationaal forum over informatievaardigheden gezeten met vertegenwoordigers uit Engeland, Zweden en Tsjechië. Erg leuk en leerzaam om te doen. We zijn grofweg natuurlijk allemaal met hetzelfde bezig, maar er zijn ook wel wat verschillen. Zo is er in Zweden bijvoorbeeld een wet die voorschrijft dat 100% van de universiteitspopulatie onderwezen moet worden in informatievaardigheden (men bereikt overigens maar 50%). In Tsjechië is er geen wet die zoiets voorschrijft, maar is er in 2015 een enquête uitgevoerd onder alle 17 universiteiten over de mate van informatievaardigheid van de studenten. Kijk, dat zijn mooie initiatieven waar we iets van kunnen leren. In Engeland is er een zeer actieve Information Literacy Group (van de CILIP), die allerlei manieren zoekt 'to get rid of the image of book stamping', en daarin behoorlijk lijkt te slagen. Ze verdienen wat geld door het organiseren van een jaarlijks congres (de LILAC) en zetten dit in om ook de rest van de samenleving en met name de schooljeugd te bereiken met lessen in informatievaardigheden, bijvoorbeeld in samenwerking met Teen Tech en met een Facts matter campagne.

Verder heb ik naast een paar internationale meetings ook nog een workshop over Open Educational Resources van Jürgen Plielinger gevolgd; wat aardige tips over OER-sites gekregen, maar wat vooral duidelijk werd, was dat Nederland behoorlijk voor loopt op Duitsland op dit gebied. Waar er in Duitsland nog vooral gepráát wordt over dit onderwerp, is men (bijvoorbeeld in Utrecht en Wageningen) al bezig met het bouwen van repository's voor het opslaan van Open Online Onderwijsmateriaal. Men was dus zeer geïnteresseerd in mijn verhaal en wilde graag samenwerken, ook op het gebied van e-learning. LibGuides was er bijvoorbeeld totaal onbekend, laat staan Xerte.

Hebben zij even geluk dat Nederland (en dan met name de KB) volgend jaar partner is met de Duitsers in de bibliotheekwereld/ organisatie Bibliothekartag! Dit jaar was dat Amerika, misschien dat er daarom wel zo veel aandacht was voor het nieuwe ACRL-framework. Ja, ja, daar moet ik me ook maar eens wat meer in gaan verdiepen; gelukkig loopt er momenteel een 23-dingencursus.


Trouwens niet te vergeten: Frankfurt is ook nog eens een leuke, mooi aan de Main gelegen stad. En ik had bovendien het geluk dat er tijdens mijn verblijf ook nog een Magrittetentoonstelling was.

Geen moment verveeld dus en tevens een uitnodiging om eens naar Universiteitsbibliotheek in Bonn te komen op zak. In combinatie met een Irantentoonstelling in die stad.

Nicht slecht!

Geen opmerkingen: