zondag 4 september 2016

Anarchisme, intrinsieke en extrinsieke motivatie


In de tijd van de deeleconomie waarin we leven hoeft het eigenlijk geen verwondering te wekken dat er (weer) veel aandacht is voor anarchisme. Wég met de officiële economische structuren, dus ook wég met de hiërarchie. Mensen zijn inmiddels prima opgeleid, dus ook prima in staat om zelf dingen te regelen en bedenken.

Wie dat goed begrepen heeft, is Jos de Blok, de oprichter van Buurtzorg, de platste organisatie van Nederland. Rutger Bregman, die we onder andere kennen als voorvechter van het basisinkomen, hield voor de Correspondent een interview met hem. Een paar van zijn uitspraken:

'Managen is flauwekul, je moet de mensen gewoon hun werk laten doen'.

'Er is een beeld van vakmensen dat zijn niet strategisch kunnen denken. Dat ze geen visie hebben. Maar vakmensen zitten juist vol met ideeën. Ze bedenken duizend dingen, maar die worden niet gehoord. Want die bestuurders denken dat zij ergens op de hei iets moeten bedenken en het dan moeten vertellen tegen de vaklui'.

'Het is heel makkelijk om iets moeilijker te maken, maar het is heel moeilijk om iets makkelijker te maken'.

Hij stelt zelfs voor om een Partij van de Eenvoud op te richten. Om de bureaucratie op te ruimen. Nou, mijn stem heeft hij al!

Het idee van de heersende elite is namelijk dat mensen harder gaan werken door extrinsieke motivatie (bonussen, boetes, regels), maar het tegendeel is waar: mensen werken veel harder als ze vanuit hun intrinsieke motivatie werken, uit liefde voor hun vak, zonder bemoeienis van honderden managers (die voornamelijk elkaar aan het werk houden met hun spreadsheets).

Een en ander wordt nog eens mooi toegelicht in een prettig gesprek over anarchisme tussen Rutger Bregman en Jesse Frederik. Keep up the good work, boys!
Want ja, harken creëren horken.

Zie hier ook een optreden van Jos de Blok in Brandpunt. Wát een visionair in al z'n eenvoud! Of juist misschien wel door zijn eenvoud:

Geen opmerkingen: