maandag 2 mei 2016

De Philologische Bibliothek


Wow! Zo'n mooie bibliotheek heb ik geloof ik nog nooit gezien! Spectaculaire architectuur, cool, licht en ruimte. De bedenker is dan ook een toparchitect: Norman Foster, die onder andere ook de mooie doorzichtige koepel bij de Bundestag gemaakt heeft.

We hebben het natuurlijk over de Philologische Bibliothek van de Freie Universit├Ąt van Berlijn. Er werken naast 25 andere bibliotheekmedewerkers maar twee vakreferenten, die tevens de leidinggevenden zijn en volgens mij kunnen ze nog wel een letterenspecialist gebruiken (open sollicitatie).

Naast het spectaculaire gebouw is er ook een spectaculaire open opstelling van maar liefst 750.000 banden. En toch ook 650 werkplekken. De dwarsdoorsnede van het gebouw is in de vorm van een menselijk brein. Cum laude geslaagd wat mij betreft, de architect.


En dan is het zo zonde dat er ook nog uitvoerders zijn. Mensen die het toch nog weten te verpesten. Want de bouwers hebben het voor elkaar weten te krijgen dat het dak lekt en er dus altijd emmertjes op de grond staan om het water op te vangen. Al tien jaar lang. Officieel is het gebouw dan ook nog niet opgeleverd. Het kan pas opgelost worden als de bibliotheek drie maanden gesloten wordt, zodat men het dak eraf kan halen en er helemaal opnieuw op kan zetten. Daar is men tot nu toe nog niet heel erg warm voor gelopen, maar na tien jaar ploeteren met emmertjes begint men er toch zachtjes over te denken.

Ik gun het ze zo dat het helemaal goedkomt; ze verdienen het!

Hieronder nog wat plaatjes die ik zelf geschoten heb: #ilovethislibrary


Geen opmerkingen: