maandag 15 februari 2016

Oorlogskoningen op valentijnsdagWe hadden een afspraak, Katharina en ik. Op 14 februari zouden we naar de Kings of War in Amsterdam gaan, dat prijkte al maanden op mijn kalender.

Pas de dag ervoor ging ik kijken wat voor een stuk het eigenlijk was (ik wist eigenlijk alleen dat Ramsey Nasr er in mee zou spelen - we zijn beiden fan) en wat bleek: het was een Shakespearemarathon van maar liefst vier en een half uur. Wááát? Vier en een half uur naar een toneelstuk kijken plus nog een pauze van een half uur, da's best heftig. En dan zo ver van huis.

Maar het was goed en als goede dingen lang duren maakt dat niet uit, dat verdiept de beleving alleen maar. Het is echt geen straf om vier en een half uur naar Ramsey Nasr als Henry V en Eelco Smits als Henry VI te kijken, en al helemaal niet naar Hans Kesting als Richard III.

Nee, het was een goede besteding van Valentijnsdag; er kwamen zelfs ook nog liefdesscènes in voor, al waren ze wat stroef, formeel en bloederig. Het waren eenmaal niet van die romantici, die Henry's en Richards....

6 opmerkingen:

Marina Noordegraaf .... zei

4 1/2 uur! Dat is pas waar voor je geld : -)
En had het nog waardevolle lessen over macht, vroeg ik me af?

Festina Lente zei

Ja, dat weinig mensen daar maar goed mee om kunnen gaan. De een gebruikt het voor het verwezenlijken van z´n ambities (ten koste van z'n onderdanen) (Henry V), de ander weet niet wat-ie er mee aanmoet, zodat anderen in het machtsvacuum springen (Henry VI) en weer een ander gebruikt de macht om zich te buiten te gaan aan wreedheden (Richard III).
Niemand lijkt echt gelukkig te worden van z'n macht, hoewel die in beginsel heel aantrekkelijk lijkt (behalve voor Henry VI). Uiteindelijk zouden ze allemaal liever gewoon schaapsherders zijn (behalve Richard III, maar die kreeg op het laatst te veel last van z'n geweten om wat dan ook nog te wensen).

katharina zei

Naast macht was er natuurlijk ook behoorlijk veel wraak en wrok.
Echt gelukkig maakt het niet.

Festina Lente zei

Weinig liefde in ieder geval...

Marina Noordegraaf .... zei

@beiden

Hmm .. best wijze lessen. Schaapherder zijn lijkt me ook heerlijk: aan niemand verantwoording schuldig, éen met de natuur. Allemaal totaal tegenovergesteld aan deze koningen, zo lijkt. Je zou namelijk zeggen: als je macht hebt, kun je ook zelf bepalen of je schaapsherder wordt? Maar zo vrij waren deze koningen niet, alsof macht 'verplicht'. Als je marionet bent van je eigen afkomst. Onvrij.

"The measure of (a) man is what he does with power"

Festina Lente zei

Inderdaad, en mooi citaat. Gelukkig zijn wij vrij!