zaterdag 28 maart 2015

Scholierensupermarkt


Mijn zoon is er blij mee, met z'n baantje als supermarktmedewerker. Heel afwisselend werk ook; de ene helft van de tijd als vakkenvuller, de andere helft van de tijd achter de kassa. Maar het fijnste van alles: hij kan er een heerlijk leventje van leiden en er voldoende smartphoneabonnementen, festivalkaartjes, kleding en spiritualiën van bekostigen.

En dat alles op loopafstand, hij kan er bij wijze van spreken heen rollen!

Mijn dochter (14 jaar) kan niet wachten tot ze oud genoeg is om eindelijk ook toe te mogen treden tot het gewilde gilde van middelbarescholier-supermarktmedewerkers.

En ze zal straks niet de enige uit haar vroegere lagere schoolklas zijn. Zowat alle koppies die ik vroeger op het schoolplein zag, werken er inmiddels al vanaf hun vijftiende.

Best een leuk gezicht en ze doen het goed, die middelbare scholieren. Ze hebben officieel een baas, maar eigenlijk hebben ze die niet nodig; ze regelen alles zelf en inspireren elkaar tot hard werken (een enkele uitzondering daargelaten).

Zo af en toe komt de filiaalchef eens kijken hoe het gaat en wat jongeren onterecht uitkafferen. Achter zijn rug wordt hij keihard uitgelachen; de scholieren en studenten die er werken zijn een stuk slimmer dan hij. Het Engels dat hij bijvoorbeeld produceert ten overstaan van klanten schijnt bijvoorbeeld ronduit lachwekkende te zijn. Daar win je geen respect mee bij deze generatie. Met een dictatoriale top-downmethode van leidinggeven ook niet. Deze generatie werkt prima in zelfsturende teams. Ze houden zelf in de gaten of de rijen bij de kassa niet te druk worden; ze roepen er zelf een van hun collega-vakkenvullers bij in dat geval. 'Jelle kassa 4 alsjeblieft'.

Menig organisatie zou hier een voorbeeld aan kunnen nemen.

Er is alleen één probleem: als ze er drie jaar gewerkt hebben, moeten ze er automatisch uit en wordt hun plek weer ingenomen door een onervaren vijftienjarige. Wég vloeit de ervaring! Kostenbesparing is belangrijker. Hoewel, het is de vraag of je zoveel kosten bespaart door steeds weer onervaren krachten aan te nemen. Iemand zou hier eens onderzoek naar moeten doen.

Misschien wel iemand die er nu werkt.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ben het helemaal met je eens Monique.
Maar was het overal nog maar 3 jaar, helaas krijg je bij menig supermarkt nog maar 3x een 7 mnd contract.

Festina Lente zei

Dat is helemaal belachelijk!
Het enige voordeel is dat je misschien ook nog werkervaring op kunt doen bij een andere supermarkt voor je achttiende...en dan de horeca in :-(