woensdag 30 juli 2014

E-didactiek


Enkele weken geleden hebben we een cursus e-didactiek gehad. Omdat leren via e-media anders is dan leren op de traditionele manier; daar hoort een andere didactiek bij.

Want we kunnen nu wel een mooie online instructietool (Xerte) hebben en kunnen bedienen, zelfstudie werkt toch een tikkeltje anders dan een gewone cursus.

In een e-learningcurus is het bijvoorbeeld nóg belangrijker om interactieve elementen toe te passen dan in een face-to-face cursus. Waar in een 'gewoon' leerproces zaken meestal aangeleerd worden door eerst de basis uit te leggen, daarna iets moeilijkers uit te leggen en daarna nog iets moeilijkers, kun je bij e-learning (oftewel modern lesgeven) de studenten het best triggeren/ motiveren door ze te confronteren, dus bijvoorbeeld te beginnen met een toets, waaruit de lacune in kennis blijkt. In het gunstigste geval kunnen de studenten zelf op basis van de feedback uit de toets kiezen welk onderdeel uit de cursus ze gaan doornemen.

Ook kun je beginnen met het voorleggen van een probleem. Mocht de student dat probleem niet kunnen oplossen, en toch de oplossing willen weten, kan hij de daarop volgende theorie doornemen. Want in eerste instantie gaat het de student niet zozeer om het opdoen van kennis, maar het oplossen van een probleem, hij leert als het ware niet vooruit, maar achteruit.


En natuurlijk moet je afwisselen, afwisselen en afwisselen in werkvormen, zodat iedere student aan z'n trekken komt. De een is eenmaal meer visueel ingesteld, de andere meer tekstueel en nog weer een ander meer auditief. Ook spelletjes werken meestal motiverend. En goed, consistent beeldmateriaal, niet van dat hapsnap gedoe. Het beste is om het ontwerpen van een module niet in je eentje, maar met een team te doen, en op z'n minst feedback aan elkaar te vragen. En aan de studenten natuurlijk.

De cursus, die we van Willibrord Huisman, onderwijsadviseur op de RU, kregen, bevatte - uiteraard, zou ik haast zeggen - ook online elementen. Hij was op gedeeld in twee groepsbijeenkomsten met daartussenin twee weken om in Blackboard te discussiëren over de goede en minder goede elementen van een set bestaande Xertecursussen. En natuurlijk goed te kijken naar de doelstellingen; waren die duidelijk en helder geformuleerd? Of werd je zomaar een achtbaan op geslingerd zonder te weten waar je zou eindigen?

Na de zomer, als we een aantal modules ontworpen zullen hebben, zullen we dezelfde soort feedback op elkaar moeten gaan geven.

Willibrord over Xerte-LibGuides-Camtasiabouwwerken en hoe die in elkaar passen

En nu denk je misschien dat ik al een module ontworpen heb of zo zeg maar. Eh, nee, nog niet, mijn team is op vakantie en ik moest nog heel veel werk inhalen door het volgen van al die cursussen. Reeds.

Wel heb ik al een begin gemaakt met een LibGuide, zeg maar het gebouw om de nog te ontwerpen module heen. De rest? Na de summer break!

zaterdag 26 juli 2014

De prijs van e-books


Aangezien winkeliers geen kosten hebben aan het drukken, het vervoer en de opslag van e-books, zou je verwachten dat die goedkoper zouden zijn dan printboeken. Helaas gaat die vlieger vaak niet op en betaal je voor een e-book vrolijk dezelfde prijs als voor de geprinte versie. Ja, die BTW, hè?

Maar er zijn gelukkig uitzonderingen.

Made in Europe bijvoorbeeld, dat kost als printboek 35 euro, maar is digitaal voor 19 euro bij iBooks te krijgen (en tijdelijk voor 12 euro bij de NRCLux).

Kijk, dat is nou fideel.

Hoe anders is het als je digitale boeken voor de UB koopt. Dan betaal je soms tot vier keer zo veel voor een e-book (soms voor zowel single user als multi user) als voor de geprinte versie. Ja, want anders derven de uitgevers de inkomsten voor de studieboeken die de studenten anders zouden kopen zal de redenering zijn. Maar: wij hanteren als regel dat we van elk boek er maar één op de campus aanschaffen. Mocht een student er een hoofdstuk uit moeten bestuderen omdat dat op een verplichte literatuurlijst staat, dan kan hij/zij er altijd een kopie van maken. Of het zelf aanschaffen.

Dus in het geval van zo'n belachelijk prijsverschil kopen we niet het e-book, maar de papieren versie.

Hoe klantvriendelijk is dat?

vrijdag 18 juli 2014

Daryll-Ann in de Stevenskerk


Het leek wel of we weer in de jaren tachtig/negentig waren beland. Jan Douwe Kroeske kondigde Daryll-Ann aan. En hij was er maar wat trots op het bandje uit zijn geboortestreek aan te kondigen. Tien jaar lang hadden ze niets van zich laten horen en nu ineens zijn ze weer on tour! Natuurlijk beginnend met een promo bij DWDD.

En wat leent hun muziek zich voor een concert in een kerk. Ja, echt mooier dan op de plaat, reken maar van yes! Veel en veel voller. Intiemer ook. Mooi symfonisch en sereen.

Wat het optreden nog bijzonderder maakte, was dat het begon met een minuut stilte in verband met de slachtoffers van de vliegtuigramp. You'll never walk alone, dat overal elders in de stad klonk, hebben ze niet gezongen. Wel vroegen ze hoe veel van de aanwezigen de Vierdaagse eigenlijk gelopen hadden. Slechts twee mensen staken tot hun grote verbazing hun vinger op. Feestvierders en wandelaars, twee aparte stammen, mannen van Daryll-Ann....

Wat misschien ook nog wel vermeldenswaardig is: ik mocht er helemaal gratis heen (en nog iemand meenemen ook, die me als dank na afloop trakteerde op het lekkerste ijs van Nijmegen). Want had via de facebookpagina van De Gelderlander twee vrijkaartjes gewonnen.

Is dat een bofavond of niet?

Jan Douwe en Daryll-Ann twintig jaar eerder bij de 2 meter sessies:

Midden-Oosten ingewikkeld?


Het houdt maar niet op, die oorlogen om het grondgebied in het Midden-Oosten. Gelukkig is er nu een mooie visualisatiekaart met aanklikbare informatie van de vriend- en vijandschappen beschikbaar, zodat er nog IETS van te snappen is. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat ISIS geen enkele vriend heeft....
En hoe het conflict tussen de Joden en Palestijnen ontstaan is en zich verder ontwikkeld heeft, lees je hier.

Zo, nu weer genoeg politiek en geschiedenisles voor vandaag. We gaan de zon maar weer eens opzoeken. Hoewel, die is ook broeierig. De koelte van het huis dan maar.

Ja, dat lijkt me het beste.

zaterdag 12 juli 2014

Lentse tempel in de steigers


Daar lijkt het tenminste op, maar in feite zijn het bouwwerkzaamheden voor de dijkteruglegging bij de Waal aan de Lentse kant. Door het opbouwen van die 'tempel' krijg je toch een vakantiegevoel, ondanks dat er hard gewerkt wordt.

In potentie zou dit een toeristische trekpleister kunnen worden, toch?

woensdag 9 juli 2014

Pruimenoogst


'Je kunt hier van de grond eten', hoor je wel eens. Nou, gisteren in 'onze' boomgaard kon je dat letterlijk....
Vanmorgen mijn eerste boterham met pruimenjam gegeten. Om te beginnen.

Iemand nog recepten voor pruimentaart?

maandag 7 juli 2014

De wereld draait buiten!


Paolo Nutini, Blaudzun, De Jeugd van Tegenwoordig, Jett Rebel, Douwe Bob, Nico Dijkshoorn, Joost Zwagerman, Erik Scherder, Robbert Dijkgraaf, Matthijs van Nieuwkerk: you name it, ze waren er, op De Wereld draait....buiten!

Wij waren er ook: vier dolle dames uit Nijmegen. En we hebben ons prima op het dwddfeestje vermaakt.
Er was dan ook van alles te beleven; het was soms moeilijk kiezen waar je naar toe moest gaan:

Naar de Gashouder (prachtig gebouw dat van buiten een Colosseum en van binnen een Pantheon lijkt en veel leuke mensen kan verstouwen)? Of toch naar het hoofdpodium met Pinkpopsfeer buiten? Of toch maar de volle, maar toch intieme (want met stoeltjes én picknickende mensen op de grond) Westertent? Of je nog een keer laten fotograferen in het dwdd-decor? Of gewoon rondlopen op het terrein en mensen en de sfeervolle kraampjes met eten, ijsjes en wafels kijken? Of een potje Twister? Of je gratis laten knippen bij de Schoremmannen? Nou ja, dat laatste was voor ons dames vooral te bezichtigen.

We hebben nu al afgesproken: we gaan volgend jaar weer!


vrijdag 4 juli 2014

Co-bomen


Sinds gisteren is Co-bomen voor mij geen stichting meer, maar een werkwoord. Want wat hebben we gebeuld gisteravond!

Al het onkruid (vooral brandnetels - ik ben me er weer pijnlijk van bewust waarom ze zo heten) en alle dode takken in de boomgaard genaamd de Hoefijzer verwijderd om het pad vrij te maken om de pruimen te gaan plukken. Wat een feest was het om dat met z'n allen te doen! En dan gezamenlijk te pauzeren in de boomgaard met een pilsje en een wijntje erbij op zelf gemaakte banken (boomstammen). Met allemaal toffe mensen. En niet eens allemaal uit Lent, maar ook uit Nijmegen, Beuningen en Groesbeek.

Geen pruimen gegeten dan? Jawel, een paar. Ze zijn nog net niet helemaal rijp, maar wat hangen er veel vol verlangen te wachten om geplukt te worden.

Van de weeromstuit ben ik gisteren meteen ook lid geworden van Wijmegen, een club die goede dingen (zoals het afval opruimen op de waalstrandjes) bedenkt voor Nijmegen.

I feel good ♪ (maar of ik straks nog tijd over heb om te bloggen?)