zondag 14 december 2014

Kan dat Latijn (en Grieks) niet gewoon afgeschaft worden?


Mauritius Canis (oftewel Maurice de Hond) vindt van wel, want dat is zó 1850......

Maar wat zouden de scholieren dan de hele dag moeten doen? Programmeren? En dan? Als kritiekloze robots zonder Bildung oplossingen bedenken voor het gebrek aan beschaving? Nee, meneer de Hond, zo eenvoudig gaat dat niet. Je kunt kinderen best laten programmeren, heel goed, daar kun je ze prachtige dingen mee laten doen, maar niet door ze andere, belangrijke waarden te onthouden - bij het leren van het Latijn (en Grieks) krijg je over het algemeen ook een heel palet aan cultuur - onze wortels! - mee, zodat zaken op waarde geschat kan worden.

Latijn als basis voor programmeren is trouwens zo gek nog niet. Je programmeert namelijk altijd in talen (bijvoorbeeld Java, C, SQL). En de beste ondergrond voor het doordringen tot het bot van de talen is nog altijd het Latijn, zeker in combinatie met het Grieks.

En Latijn is nog altijd populair. Is zelfs bezig aan een heuse comeback, zie bijvoorbeeld de nieuwste rage: de Latijnse puzzelboekjes (Hebdomana Aenigmatum).En óf je daar logisch door leert nadenken.

Wat ik me nou afvraag: heeft De Hond zich zelf ooit aan het Latijn gewijd? Of is hij blijven steken bij het Hebreeuws (ook een mooie taal)?

Geen opmerkingen: