zondag 5 oktober 2014

Festival De Oversteek


Als je van kleinschalige, maar toch krachtige festivals houdt, moet je echt in Nijmegen-Noord komen wonen.

Ook dit weekend was het weer raak met festival De Oversteek. Geen gezapig dorpsfeestje, maar gewoon keihard 50 voorstellingen op 20 verrassende (= schuren, kassen, landgoederen, boomgaarden) locaties in het polderlandschap van Nijmegen-Noord. Helaas was de tijd te kort om alle 50 voorstellingen te bezoeken, dus we hebben maar geprobeerd ons op de toppers te richten.

Aan toppers geen gebrek: wat bijvoorbeeld te denken van optredens van Dimitri Verhulst en Typhoon (de Nederlandse Stromae, maar dan nóg liever)? Zomaar in Lent deze gasten! Weg met het klein-duimpje-gevoel!

Maar ook de bandjes Einfach Kurt ('je krijgt wel echt een countrygevoel in deze omgeving'), Wolf in Loveland, Bird on a Wire ('dromerige popmuziek met een donker randje') en Bewilder waren fantastisch.

En de toneelvoorstellingen Detox en Sinds het vallen waren ook zeer de moeite van het bekijken waard. Deze laatste twee waren onderdeel van de zaterdagavondroute, waar ook een radio-avontuur van Radiobaken bij zat. 

Radiobaken 'verzamelt verhalen en feiten op lokaties waar het landschap in beweging is en maakt hiermee radio-theater en installaties'. Het was een flinke wandeling met de radioweirdo's, die uitzonden vanaf een verrijdbare kar met muziekinstallatie en antennes op het dak, maar absoluut de moeite waard en niet in de laatste plaats omdat het zo'n zwoele avond was. Liepen we daar met een man of dertig met radio's in onze handen om het programma, waar we zelf deel van uitmaakten, live te kunnen beluisteren.

Aan de échte beeldende kunst zijn we niet eens toegekomen; dat moet volgend jaar beter!

Geen opmerkingen: