vrijdag 13 december 2013

OK Glass, make me a meal


Soms heb je heel even het idee bevoorrecht te zijn. Gisteren was zo'n dag, want gisteren heb ik heel even één van de drie Google Glassbrillen die in Nederland aanwezig zijn, op mogen hebben. Natuurlijk even een selfie gemaakt, want dit maak je niet elke dag mee, hoewel over enkele jaren misschien iedereen wel met zo'n ding op rondloopt.

Hoe dat zo kwam?

Sinds de start van het programma 'digitale bibliotheek' hebben we elke maand een zogenaamde lunchinformatiebijeenkomst met een thema uit de digitale bibliotheek of iets wat ter inspiratie daarvoor zou kunnen dienen. En gisteren waren we in het kader daarvan te gast bij het Radboud REshape & Innovation Center. Daar HEBBEN ze gewoon zo'n Google Glass en doen ze er experimenten mee. Projectleider Robin Hooijer leidde ons in in de geheimen van het onderzoek en de verwachte toekomstige ontwikkelingen.

 
Het schijnt dat Google Glass volgend jaar al op de markt komt en waarschijnlijk niet meer dan 2 à 300 euro zal gaan kosten. Dat valt me waarlijk niet tegen! Ter vergelijking: nu kost-ie nog circa 1.500 euro.
Volgens Hooijer is Glass dan ook maar een tussenstadium: de Google Contactlens is al in voorbereiding en dat zal een nog een stukje spectaculairder zijn. Of dat niet eng is, van die apparatuur direct op je lichaam, vroeg iemand van m'n collega's zich af. Alles went, en sneller dan je denkt, aldus de projectleider. Wie had gedacht dat iedereen anno 2013 de hele dag met een smartphone in z'n broekzak zou lopen? Eigenlijk is die stap niet eens zo groot, als je erover nadenkt....


De mogelijkheden van Google Glass voor de zorg? Betere simulatie-, observatie- en communicatiemogelijkheden, beter bijvoorbeeld de ader kunnen vinden bij het bloedprikken door de mogelijkheden het contrast in het beeld hoger te zetten, beter navigatie mogelijk maken voor visueel gehandicapten (hoewel Glass op zoek ging naar een hamburgertent toen de weg gevraagd werd naar Burgers' Zoo...)
Een mooie toepassing was ook de combinatie met de AED, wat een levensreddende blijkt te kunnen zijn, zeker op de maat van 'Staying Alive', dat automatisch opgestart wordt bij een levensbedreigende situatie: het perfecte ritme voor reanimatie.

Very interesting, ook het centrum zelf.

Mooi idee, dat ik elke werkdag maar zo'n 200 meter verwijderd ben van Google Glass. En jammer dat-ie nog geen maaltijd voor me kan bereiden, maar hij kan me straks in ieder geval helpen met het vinden van de weg naar de supermarkt en het maken van boodschappenlijstjes. OK Glass, show video.


3 opmerkingen:

katharina zei

Dus nu weet je de weg naar de supermarkt nog niet en kan je geen boodschappenlijstje maken?
Ik zit nu al als een vreemde figuur in de trein tussen allemaal ineengedoken figuren die met hun duimen in de weer zijn. Niemand kijkt meer ontspannen door het raam of staart weldadig voor zich uit.
En making a meal is zoooo ontspannend dat zou ik niet graag door een bril laten doen!
Ik ben dus echt gruwelijk ouderwets.BRRRR

Festina Lente zei

Nee hoor, gewoon zennnnn

Festina Lente zei

En de toekomst is er nog niet hè?