zaterdag 31 augustus 2013

Hildegard (en Mieke) event


De inkt van mijn vorige blogpost was nog niet opgedroogd, of ik zag dat er op woensdag 18 september door het Soeterbeeckprogramma een Hildegardevenement wordt georganiseerd waarbij Mieke een van de sprekers zal zijn.

Uit de aankondiging blijkt dat het een gevarieerd programma zal worden:

Mystica, schrijfster, componiste, geneeskundige, politica - abdis Hildegard van Bingen (1098-1179) was een veelzijdige vrouw maar ook iemand die alle aspecten van het leven met elkaar wist te verbinden. Haar mystieke teksten, haar poëzie, haar geneeskundige werk én haar politieke activiteiten ademen alle dezelfde holistische en praktische geest. Daarin schuilt haar zeggingskracht voor de huidige tijd.

In een gevarieerd programma wordt ingegaan op de denkwereld van een van de meest fascinerende geesten uit de Europese geschiedenis.

Sprekers
Inigo Bocken is filosoof en directeur van het Titus Brandsma Instituut voor spiritualiteit in Nijmegen.
Bernice Fransen is danseres.
Dirk Hanssens osb is prior van de benedictijnerabdij Keizersberg bij Leuven.
Mieke Kock-Rademakers is classicus en filosoof en vertaalster van het werk Scivias van Hildegard van Bingen.
Thomas Quartier is theoloog en onderzoeker op het gebied van Rituele en Liturgische Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Joos van Vugt is historicus en programmamaker bij het Soeterbeeck Programma.
Hans Wilbrink is neerlandicus en sociaal wetenschapper en deskundige op het gebied van de mystiek van Hadewijch en Hildegard van Bingen.

En dat voor 9,50 euro. See you there!

3 opmerkingen:

Ester van Steekelenburg zei

Ja, haar naam komt mij bekend voor! Ooit een keer een hele mooie tekst van haar gelezen, op de kalender van Happinz. Toen heb ik haar even opgezocht, op Wikipedia. Ik was toen ook al zo onder de indruk van deze vrouw. Heel veel plezier!!

Festina Lente zei

Ha, dank je; wordt vast interessant/ goed!

Anneke Goovaerts zei

Dit programma ziet er zeer interessant uit!
Lucette Verboven heeft (behalve het scenario voor een driedelige tv-reeks) in 2000 een voordracht gegeven over Hildegard van Bingen. De weerslag daarvan is te vinden in de publicatie "Verlangen. Augustinus en Hildegard van Bingen" van het Augustijns Historisch Instituut te Leuven. Een straffe madam, die Hildegard - zoals we hier zeggen...