maandag 1 juli 2013

Kwaliteit van tolken


'Niet-geregistreerde tolken en vertalers doen hun werk niet per definitie slechter dan hun geregistreerde collega's', blaatte Teeven vorige week.

Fijn is dat, zo'n uitspraak van zo'n (geregistreerde?) staatssecretaris. Je zal maar geregistreerde tolk of vertaler zijn en netjes je diploma's gehaald hebben en elk jaar steeds braaf je vereiste Permanente Educatie-punten gescoord hebben. Omdat dat in de kwaliteitseisen voor tolken en vertalers is opgenomen.

En door wie waren die kwaliteitseisen ook al weer opgesteld? Juist, door het Ministerie van Justitie. En waarom ook al weer? Om er zeker van te zijn dat de rechtsgang niet belemmerd zou worden door amateuristische of corrupte tolken of vertalers. En hoe filter je die eruit? Juist, door hen zich te laten registreren; dan houd je daar namelijk zicht op. En kun je kwaliteit eisen.

Maar voor Fredje Teeven, die met moeite in zeven jaar zijn HAVO heeft afgerond, is dat allemaal niet zo belangrijk; of je nou een amateur of professional voor de rechtbank hebt staan. Als het maar goedkoop is. Niet-geregistreerde rechters: geen enkel probleem.

Waar is de amateurregering in dit land nou helemaal mee bezig?

Barbari, go home!

Geen opmerkingen: