woensdag 12 juni 2013

Landelijk vakspecialistenoverleg klassieke talen - zonder vakspecialisten


Zoals beloofd, zou ik nog terugkomen op ons landelijk overleg vakreferenten klassieke talen.

Dat werd gehouden in de UB binnenstad van Utrecht. Daar ben ik nu een paar keer geweest en iedere keer als ik er kom denk ik weer 'wat is het mooi geworden!' Modern, smaakvol, ruim, licht en kleurrijk ingericht, ondanks het alom aanwezige strakke wit en grijs, en vooral: met heel veel respect voor de geschiedenis van het pand, dat ooit gebouwd is als paleis voor Lodewijk Napoleon.

En het aardige is, dat het ook nog eens bevolkt is door sympathieke mensen, zoals Joost, die deze keer onze gastheer was. En de vergadering was ook nog eens zinvol.

Maar er was ook iets vreemds aan de gang; bij het vakspecialistenoverleg klassieken was - op mij na - geen enkele classicus aanwezig. De collecties klassieke talen van de Nederlandse universiteitsbibliotheken worden beheerd door een kunsthistoricus, een Egyptoloog, een filosoof, een musicoloog en ga zo maar door. En dat is toch wel jammer, dat er een beweging op komst lijkt te zijn van het verdwijnen van de domeinspecialisten humaniora bij de universiteitsbibliotheken (hoewel de UvA niet te klagen heeft met 14 fte op dat vakgebied: jaloers, jaloers).

De advertentietekst voor een vakreferent humaniora (0,5 fte) bij de UB Utrecht spreekt wat dat betreft boekdelen. Als eerste taak wordt genoemd het 'opbouwen en onderhouden van een relevant relatienetwerk binnen de Faculteit Geesteswetenschappen, speciaal het departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis (of Wijsbegeerte of Religiewetenschap en Theologie), en met vakgenoten binnen en buiten de UBU'.

Maakt niet uit wat je gestudeerd hebt, als het maar iets met letters was....

2 opmerkingen:

Marina Noordegraaf .... zei

Dus jij bent nog het enige schaap met vijf poten ;-)

Feitelijk is het nu dus geen vakreferent meer maar een faculteits>referent of relatiecurator of .. (het is maar een andere volgorde van de 26 lettertjes die ons alfabet telt, maar toch een duidelijk ander accent)

Festina Lente zei

Qua universiteitsbibliotheek ben ik idd nog maar de enige classicus (hoewel ik ook tig andere taken heb natuurlijk...)
Maar ach joh, het is maar inhoud toch? Die is blijkbaar het makkelijkst op te offeren?