zondag 2 september 2012

Het internet een afgrond?


Afgelopen vrijdag was er bij de avonden een gesprek tussen Wim Noordhoek en Koen Kleijn over de aanstaande vertaling van Digital vertigo van Andrew Keen en of de Facebook-moord een teken aan de wand is van de gevaren waar Keen voor waarschuwt, namelijk dat we door het internet en met name de social media in een soort schijnwereld terechtkomen.

Nee, beweert Kleijn, want het internet is een prachtig medim met schitterende toepassingen. Je moet oppassen: bij massamedia is het medium is niet de oorzaak van het misbruik, maar de massa. De overgrote meerderheid kan de 'echte' wereld prima onderscheiden van de digitale.
Tevens verwijt hij Keen niet even over het kanaal gekeken te hebben naar bijvoorbeeld Rousseau, die de paradox al blootgelegd had dat alle sociale systemen ons tegelijkertijd socialer en geïsoleerder maken. Hoewel ons hoogste doel vrijheid is, zijn we toch behoorlijk afhankelijk van elkaar.

Maar gelukkig voor Keen c.s. blijkt de maatschappij behoorlijk zelfredzaam: de internetafkickcentra schieten als paddestoelen de grond uit: living unplugged together! We kunnen het heus nog wel hoor...

Geen opmerkingen: