woensdag 4 januari 2012

Woordenlijstjes

Mooi, die lijstjestijd aan het eind en begin van het jaar! Vooral de woordenlijstjes zijn leuk om te volgen (en dan zit je bij onze taal het best qua overzichten).
Het woord van het jaar 2011 is: tuigdorp. Kader Abdolah zegt daarover dat het Nederlands sterk genoeg is om zo'n lelijk woord, dat ontsproten is aan een zieke geest, weer uit de taal te laten verdwijnen. Da's mooi, want erg fantasievol is het woord niet. Caviapolitie en occupyer zijn respectievelijk tweede en derde geworden en die klinken ook al niet als echte blijvertjes. Maar je weet maar nooit.
Het congres van Onze Taal koos weigerambtenaar als woord van het jaar. Ook al niet zo verheffend.

Voordat swaffelen (het met de penis tegen een persoon of voorwerp aantikken) in 2008 het woord van het jaar werd, werkten Van Dale en het Genootschap Onze Taal trouwens nog samen bij het kiezen van het woord van het jaar, maar het Genootschap trok zich terug, toen bleek dat swaffelen vooral door de Geen Stijl-reaguurders was gekozen, wat overigens ook het geval blijkt te zijn met het woord 'tuigdorp'.

Gelukkig is er ook nog de verkiezing voor het MOOISTE woord. Het mooiste woord van 2011 is volgens het Instituut voor Nederlandse Lexicologie wildbreien, al was het alleen maar om de vrolijke uitstraling van het woord in (euro)crisistijd.
En dit jaar was er (bij kidsweek) voor het eerst een kinderwoord van het jaar. Dat is komkommerpaniek geworden. Tweede en derde werden slurfzoenen en schreeuwouders.

Ik kies voor de kinderwoorden! Het kiezen van woorden van het jaar kun je immers niet aan de schreeuwouders overlaten. Daar komt alleen maar narigheid van.

7 opmerkingen:

Iudith zei

Ik ben voor wildbreien dan! Dat klinkt stout en truttig tegelijk en roept bovendien beelden van vrolijk gekleurd geklede lantaarnpalen op.

katharina zei

Slurfzoenen! Heerlijk!
En let op de weigerambtenaren als de man met het Noorse kapsel aan de macht komt: alle ambtenaren weigeren nog iets uit te voeren. Of was dat al zo?

Festina Lente zei

@Iudith: doe jij ook aan wildbreien? of houd je het bij haken?

@Katharina: ho, ho, slurfzoener, ik ben ook (semi)ambtenaar!

katharina zei

I know! me too!

Iudith zei

nee, ik brei niet, maar wil ooit nog wel iets wilds haken :)

katharina zei

Er schijnt ook een rarewoordenboek te zijn uitgekomen van Guus Middag.
(VPROgids)
Van bereshit tot zeeajuin.
Bijzondere woorden: toekomstzeer en uitwee!

Festina Lente zei

@Iudith: gauw nieuwe trend gaan zetten!
@Katharina: geweldige woorden! En veel poetischer dan dat tuigdorp...