vrijdag 30 december 2011

Hij/zij

Altijd schrikken, zo'n brief van de belastingdienst. Zeker rond kerst. Weten ze die te verpesten? Maar nee, gelukkig, het was een bericht rond de toekenning van het kindgebonden budget. En die wordt voor ons vanaf volgend jaar hoger. Gelukkig. En waarom? Omdat onze dochter 12 jaar wordt.

Of, zoals in de woorden van de belastingdienst: 'Uw tweede kind zal dit jaar de leeftijd van 12 jaar bereiken. In verband met zijn leeftijd zal het kindgebonden budget met ingang van dit jaar met .... verhoogd worden.'

Zijn? Is het zo'n moeite voor de belastingdienst om in zo'n geval zijn even te veranderen in zijn/haar? Ik was me er niet van bewust dat mijn dochter plannen richting transsexualiteit had. Of weet de belastingdienst soms meer dan wij? Dat zal dan voor het eerst zijn...

dinsdag 27 december 2011

Rukken met kerst


'Mogen we al rukken?', vroeg mijn neefje, toen we aan de kerstdis aanschoven. 'Nee, nog even wachten, allemaal tegelijk....'

Altijd leuk, zo'n broer uit Engeland die christmas crackers meeneemt.

donderdag 22 december 2011

Mirza Ghasemi



Toen ik mijn man leerde kennen, was een van de dingen die me opvielen, dat hij zo een verfijnde smaak had. En toen zijn moeder een aantal maanden bij ons logeerde en echt Iraans eten voor ons kookte, snapte ik ook waarom. Dat Iraanse eten is gewoon niet te versmaden, zo gevarieerd en rijk aan smaak!

Ook Jamie Olivier komt superlatieven tekort voor het Perzische eten; hij noemt het 'elegant', 'parfum gewoon'. Hij voorspelt dat Iraans eten de nieuwe trend zal worden.

Dus: als je nog een heerlijk bijgerecht voor het kerstdiner zoekt, probeer dan eens Mirza Ghasemi uit. Op het filmpje hierboven zie je hoe dat gemaakt moet worden.

Facebookvrienden met oudleerlingen


Het is toch al zo'n tien jaar geleden dat ik met lesgeven gestopt ben, maar een beetje contact heb ik nog altijd met die tijd, bijvoorbeeld door (feestjes met) oudcollega's.

En natuurlijk kan in dat rijtje tegenwoordig ook Facebookcontact (met die oudcollega's) niet ontbreken. En sommige van die oudcollega's hebben contact met hun oudleerlingen, bijvoorbeeld omdat ze die wat beter kennen, al is het maar omdat hun eigen kinderen ermee bevriend zijn/waren. En zo word ik door Facebook ook naar die oudleerlingen geleid en vice versa.

En - geloof me - het is zo leuk om te zien wat er van die scholieren van toen terecht is gekomen. Ze hebben allemaal schitterende carrières, zijn aan het promoveren, werken bij gerenommeerde instituten, geven zelf les, hebben prachtige partners, soms zelfs al een kind/ kinderen, of zijn alweer gescheiden.

Zonder facebook had ik waarschijnlijk nooit kunnen zien wat er van hen geworden is, op een enkeling na die heel erg beroemd zou worden en constant op tv zou verschijnen of zo.

Het voelt als een blik naar het verleden met toekomst.

Bijzonder.

zaterdag 17 december 2011

Medelijden met automobilisten


Soms, heel soms heb ik medelijden met automobilisten. Bijvoorbeeld van de week, toen het zo hard regende en er in Lent een kleine, heuse file ontstond op de nieuw aangelegde fietsstraat. De auto's stonden hutje mutje en lieten slechts een (te) kleine ruimte over voor de fietsers om te passeren. Niet zo'n probleem voor de fietsers, aangezien er een troittoir langs de fietsstraat loopt.

Maar een mevrouw was het daar duidelijk niet mee eens. Zij dacht 'dit is een fietsstraat, dus de auto's moeten ruim baan geven aan de fietsers, file of niet'. En ze wurmde zich tussen de kleine tussenruimte die de auto's (niet echt) voor de fietsers overlieten door en sloeg daarbij hard op de auto's. Die schrokken zich vast dood door de klappen van deze boze mevrouw.

Hoe het afliep weet ik niet. En wat ik ervan moet denken ook al niet. De mevrouw had wel en niet gelijk: aan de ene kant mogen automobilisten zich best wat fatsoenlijker opstellen tegenover fieters, zeker als het zo regent, maar aan de andere kant stonden ook zij vast.

donderdag 15 december 2011

Kusgedichten

Je kunt je misschien nog herinneren dat ik schreef over de tentoonstelling van Janus Secundus die nu in onze UB te bezichtigen is.
Voor de liefhebbers: de samensteller van deze tentoonstelling (Werner Gelderblom) was pas op de radio; hij sprak daar uitgebreid over de kusgedichten van onze Janus.

Interessant luistervoer; surf dus als je even tijd hebt en het buiten koud is naar het tweede uur van de avonden van 28 november (laatste item; 1:37:00).

Zeker weten dat je dan weer warm van binnen wordt.

zaterdag 10 december 2011

Lees en verbaas je


D323 M3D3D3L1NG L44T J3 213N T0T W3LK3 GR0T3 PR35T4T135 0N23 H3R53N5N 1N
5T44T 21JN. 1N H3T 83G1N W45 H3T 23K3R N0G M031L1JK D323 T3K5T T3 L323N,
M44R NU K4N J3 H3T W44R5CH1JNL1JK 4L W4T 5N3LL3R L323N 20ND3R J3 3CHT 1N T3 5P4NN3N. D4T K0MT D00R H3T 3N0RM3 L33RV3RM0G3N V4N 0N23 H3R53N5. KN4P H3? D323 M3D3D3L1NG M4G J3 K0P13R3N 3N V3RD3R V3R5PR31D3N.  

Tip voor organogram

Zo simpel kan-ie zijn...

vrijdag 9 december 2011

Sportleraar: eten!

Onze spinningsportleraar is echt heel tof: hij spoort ons aan om flink te eten (twee uur) voor en na het sporten. En vooral koolhydraten. Geen brood en pasta, nee, twix of snickers, fruit mag natuurlijk ook. En de dag na het sporten liefst niet sporten, want het lichaam moet herstellen. Een man naar mijn hart.

En eigenlijk kan ik hem geen ongelijk geven ook; ik heb het al een paar keer zien gebeuren dat er iemand duizelig en misselijk werd en met de les moest stoppen.
'Wat heb je gegeten dan?', vroeg de sportleraar aan een van hen.
'Nou, twee rijstwafels.'
'Verder niets?'
 'Nee.'
'Tja, wat deed je hier dan ook?'

Goed eten dus. Anders verbrand je geen vet, maar spieren en daar wordt je lichaam alleen maar flubberig van. En het is toch de bedoeling dat je straks strak in je bikini op het strand verschijnt?

Verder vraagt hij ook altijd wie er naar de kroeg is geweest de avond ervoor. Er zijn dan altijd wel een paar mensen die hun vinger opsteken. 'Nou, dan heb je goed kunnen oefenen voor de fietstechniek, want als je een bierviltje naar achter hebt weggetrapt, dan heb je eigenlijk aan je traptechniek gewerkt'. En dan volgt er steevast een dia met de juiste traptechniek.

Leuk om een studentensportleraar te hebben.

En jammer om geen student meer te zijn.

zondag 4 december 2011

Supa shit en Candle Height

Onze kinderen zitten allebei op een zogenaamde pop- en rockschool. Het idee daarachter is dat ze tegelijk een instrument leren bespelen en begeleid door de muziekleraar in een bandje zitten. En ik moet zeggen, dat stimuleert enorm, vooral omdat ze krie keer in een jaar een optreden hebben (je moet bijvoorbeeld je nummers wel goed kennen, anders sta je behoorlijk voor paal en ze experimenteren er gezamenlijk behoorlijk op los).

Afgelopen week was hun eerste optreden. En het was fun! Vooral omdat er nog meer vriendjes en vriendinnetjes in verschillende bandjes speelden en ze allemaal bij elkaar gingen kijken en ook wij allerlei onvermoede talenten om ons heen zagen. Onze buurvrouw had haar zoon bijvoorbeeld nog nooit horen zingen, en daar stond hij ineens strak als leadzanger van de band.

Het kan verkeren....

zaterdag 3 december 2011

Bol en Sint

Ik dacht: laat ik eens modern doen en m'n kado voor de surprise bij Bol bestellen. Helaas kreeg ik op 30 november een mail dat het kado (gewoon een papieren boek) helaas niet binnen de aangegeven levertijd van 8 dagen geleverd kon worden; dat ze verwachtten dat het artikel uiterlijk 7 december op het opgegeven adres bezorgd zou worden. 7 December? Dat zou veel te laat zijn! Pakjesavond was bij ons op 4 december.
En wie schetst mijn verbazing over het daarop volgende mailtje, gestuurd op 1 december: 'Wij zijn helaas niet in staat om onderstaand artikel te sturen. De leverancier bleek niet in staat om genoemd artikel te leveren. Onze welgemeende excuses voor het ongemak'.

Hadden ze niet meteen bij de leverancier kunnen informeren? Dan had ik tenminste nog ruim de tijd gehad een ander kado te bedenken; nu werd het weer een afgezaagde iTunescard.

Bol, bedankt! Jullie krijgen van mij de roe in de schoen! En volgend jaar geen verlanglijstje.

donderdag 1 december 2011

UB café

Ook de studenten en de wetenschappers zijn er nu achter (wij wisten dat natuurlijk al langer): de UB is het middelpunt van de campus. Dus ze komen in groten getale naar onze bibliotheek.

Dit is geen typisch Nijmeegs verschijnsel, zelfs geen typisch Nederlands verschijnsel, nee overal ter wereld groeien de bezoekersaantallen van de universiteitsbibliotheken. Hoe dat mogelijk is terwijl 'alles toch op het internet te vinden is'? Wel, men wil vooral ook elkaar ontmoeten; de UB is een inspirerende ontmoetingsplek voor (aspirant)wetenschappers geworden.

En dat is eigenlijk zo gek nog niet. Op de UB heb je toegang tot alle informatie, zowel fysiek als digitaal, je kunt er in alle rust zonder of met computer of laptop studeren en als je wilt overleggen, zijn er groepswerkplekken. Sommige studenten komen tevens om te flirten (en wie weet wetenschappers ook, maar die durven dat natuurlijk niet toe te geven), maar dat mag, alleen op je kamertje is ook maar zo alleen. Wij als UB spelen daar op in door soms iets leuks te organiseren en onze lounge in te richten op de 'dagverblijvers'.

Woensdag stond hierover een stukje in de NRC en donderdag in de NRCnext. De titel van het stuk in de NRC (zie afbeelding hierboven) luidde: 'Als een dorpsplein op de campus'; de foto bij het stuk was er een van onze leeszaal. De titel van (hetzelfde) stuk in de NRCnext luidde 'Café de Universiteitsbieb' en de foto erbij was van de oude bibliotheek van het Trinity College in Dublin.

Toch apart, vooral het verschil in fotokeuze. Spreekt onze leeszaal een jonger publiek (waar de NRCnext toch op mikt) niet aan? Het tegendeel is wel gebleken, lijkt me. Het zit altijd vol met studenten!