donderdag 1 december 2011

UB café

Ook de studenten en de wetenschappers zijn er nu achter (wij wisten dat natuurlijk al langer): de UB is het middelpunt van de campus. Dus ze komen in groten getale naar onze bibliotheek.

Dit is geen typisch Nijmeegs verschijnsel, zelfs geen typisch Nederlands verschijnsel, nee overal ter wereld groeien de bezoekersaantallen van de universiteitsbibliotheken. Hoe dat mogelijk is terwijl 'alles toch op het internet te vinden is'? Wel, men wil vooral ook elkaar ontmoeten; de UB is een inspirerende ontmoetingsplek voor (aspirant)wetenschappers geworden.

En dat is eigenlijk zo gek nog niet. Op de UB heb je toegang tot alle informatie, zowel fysiek als digitaal, je kunt er in alle rust zonder of met computer of laptop studeren en als je wilt overleggen, zijn er groepswerkplekken. Sommige studenten komen tevens om te flirten (en wie weet wetenschappers ook, maar die durven dat natuurlijk niet toe te geven), maar dat mag, alleen op je kamertje is ook maar zo alleen. Wij als UB spelen daar op in door soms iets leuks te organiseren en onze lounge in te richten op de 'dagverblijvers'.

Woensdag stond hierover een stukje in de NRC en donderdag in de NRCnext. De titel van het stuk in de NRC (zie afbeelding hierboven) luidde: 'Als een dorpsplein op de campus'; de foto bij het stuk was er een van onze leeszaal. De titel van (hetzelfde) stuk in de NRCnext luidde 'Café de Universiteitsbieb' en de foto erbij was van de oude bibliotheek van het Trinity College in Dublin.

Toch apart, vooral het verschil in fotokeuze. Spreekt onze leeszaal een jonger publiek (waar de NRCnext toch op mikt) niet aan? Het tegendeel is wel gebleken, lijkt me. Het zit altijd vol met studenten!

2 opmerkingen:

Iudith zei

O ja, de UB! Ik ben jarenlang fervent biebbewoner geweest. De tafels naast de Griekse en Latijnse woordenboeken en dan lunch in de Refter met een spelletje Vroeger of Later. Soms mis ik het wel hoor!

Festina Lente zei

Wie weet keer je er vroeger of later nog eens terug! (net als ik)