zondag 6 november 2011

Bij de paus aan tafel


Soms heb je als collectieondersteuner leuke krenten in de pap en word je uitgenodigd voor boekpresentaties van een van je klanten/ hoogleraren. Zo werd ik donderdag uitgenodigd voor de boekpresentatie van Bij de paus aan tafel door Peter Rietbergen, hoogleraar cultuurgeschiedenis van onze universiteit.

Mooie speeches over een sappig onderwerp en een aardig inkijkje in het leven van de crème de la crème van de RU-historici: die blijken bijvoorbeeld namelijk een heus Historisch Eetgenootschap te hebben; om de beurt kookt een der historici een maaltijd op basis van een (meestal) middeleeuws recept en dat wordt dan gezamenlijk door de club genuttigd.

Helaas werd er door de boekhandel geen historische maaltijd geserveerd, wat natuurlijk wel zeer toepasselijk zou zijn geweest, maar de wijn vloeide gelukkig rijkelijk en in het boekje staan recepten genoeg om eens zelf aan de gang te gaan, waartoe we allen uiteraard van harte uitgenodigd werden.

Aardig detail wat betreft de kennis over de culinaire traditie van de pausen is dat degene die het eerste gedrukte kookboek geschreven heeft, een bibliothecaris was, wat de hoogleraar ertoe verleidde om in het door mij gekochte boekje te schrijven 'voor de hoedster van boeken zoals de eerste kookboekenschrijver óók was'.

Kijk, en dat zijn weer leuke dingen voor de (bibliothecaire) mens. Het voedt ten minste de ambitie!

Luister hier naar een interview met Peter Rietbergen n.a.v. zijn boek bij Wetenschap 24

Geen opmerkingen: