zondag 9 oktober 2011

Bosatlas


Mijn dochter zit in de brugklas en heeft aardrijkskunde. Bij de lessen aardrijkskunde gebruiken ze op haar school af en toe een atlas. Dat kan. Dat is misschien wel goed. Laat ze een beetje met zo'n atlas klooien tijdens de les en iets leren over schalen en legenda's en zo. Al vraag ik me af of ze niet beter ook les in het gebruik van Google Earth of Google Maps kunnen krijgen. Maar dat wordt nagelaten. De atlas, daar draait het in aardrijkskundeland nu eenmaal om blijkbaar. Oké, dat zal dan wel. So far so good.

Alleen moeten ze soms ook opdrachten thuis maken met de atlas en wij hebben niet dezelfde atlas als dat ze op school hebben. En daar beginnen de problemen. Want de paginanummering van de opdrachten uit het boek komen niet overeen met de paginanummering van onze thuisatlas, die een paar jaar geleden is aangeschaft, dus nog redelijk nieuw.

En dan worden de antwoorden op de vragen ook niet goedgerekend, wat zeg ik, de docent maakt zelfs een aantekening in het dossier van kindlief dat het huiswerk niet gemaakt is omdat de paginanummering niet klopt. En bij twee keer het huiswerk niet maken volgen er sancties. 'Je moet maar zorgen dat er een goede atlas bij je thuis komt, want anders levert dat puntenaftrek op. Het moet de 53e of 54e editie van de bosatlas zijn. Je mag 'm ook van de bibliotheek lenen, maar houd er rekening mee dat je de atlas de komende 6 jaar nodig hebt.'

En aangezien ik geen zin had om de zoveelste atlas de kopen (ik had die van mijzelf van de middelbare school ook nog, maar ja 48ste druk), heb ik toch maar even gekeken of ik zo'n nieuwe atlas bij de bibliotheek kon lenen. Helaas, allemaal uitgeleend.

En waarom zat de atlas dan niet in het 'gratis' boekenpakket? Vermoedelijk omdat er geen ruimte meer was in het pakket voor 70 euro extra voor het vak aardrijkskunde. Nee, het hoort blijkbaar bij de standaarduitrusting van een huishouden met middelbare scholieren. Ja, de juf zei nog dat je het gewoon had kunnen aankruisen bij de leverancier van het 'gratis' boekenpakket. Ja, zeker net als de rekenmachine die elders voor de helft van de prijs verkrijgbaar is.

Morgen De Slegte maar eens proberen.

5 opmerkingen:

Reintje Senders zei

In welke eeuw zit die school ergens. Stond vandaag in de Volkskrant een artikel dat Bos meer themaatlassen gaat uitgeven, b.v een historische. Zit ook een prijskaartje aan vast. Gaan ze op over, omdat toch meer gebruik wordt gemaakt van Google Maps en earth.

katharina zei

Hahaha! Laat ik de 53e editie in mijn bezit hebben. Is voor 6 jaar te leen aan dochterlief.

Festina Lente zei

@ Reintje: ik vond het eigenlijk ook ongelooflijk. Bij mijn zoon hadden ze dat beter geregeld; daar had ook bijna niemand een (dat wil zeggen precies de goede) atlas, maar ze mochten gewoon onder schooltijd met de schoolatlassen werken.

@ Katharina: deal, ik bel je zo even!

smetius zei

wacht even: je gaat toch geen 6 jaar ak doen?

Festina Lente zei

Dat zou ik in ieder geval nooit doen :-)