woensdag 28 september 2011

Gestopt met mindfulness

Eén van de deelnemers aan de mindfulnesscursus is gestopt. Niet omdat ze er niet veel aan had, maar omdat de cursus te snel ging voor het personage dat zich ontvouwt in het boek dat ze aan het schrijven is over mindfulness.

Te snel? De cursus mindfulness? En dat net nadat sommige mensen echt de vruchten van de eindeloze reeks oefeningen met de na 14 dagen 'saai beginnende te worden maar dat is juist de bedoeling want daarmee overwin je je eigen weerstand en vind je ware rust' bodyscan-cd aan het plukken waren. Sommigen hadden momenten van spontane verstilling gedurende de dag, anderen zelfs tot tranen toe emotionele tevredenheidservaringen. Eén van de mannelijke deelnemers (ja, bijna de helft van de deelnemers is man, dat had ik van tevoren niet verwacht) heeft sinds lange tijd weer genoten van een maaltijd met zijn vrouw, omdat hij het eten eens niet naar binnen schrokte, terwijl hij met z'n gedachten al bij de volgende klus, krant of tv-programma was.

Zelf ben ik nog niet zó ver, moet ik eerlijk bekennen, maar minstens ergens in de verte merk ik dat de cursus me goed doet. En laten we wel wezen, geduld is een van de pijlers van de mindfulness. De zichtbare vruchten zullen komen. Elke dag een nieuwe kans.

Komende week gaat vermoedelijk intensiever worden dan afgelopen week, want de nadruk komt deze keer te liggen op de moeilijke momenten: hoe ga je daar mee om (dat moet je observeren, elke dag een, net als bij afgelopen week bij elke dag een vreugdevol moment).

En dat zal de gestaakte deelneemster moeten missen. Dat gaat ze zichzelf natuurlijk verwijten, als ze bijvoorbeeld vastloopt met haar boek. Maar haar man zal haar daar doorheen trekken, want die volgt nu de cursus in plaats van haar.

En da's ook mooi.

8 opmerkingen:

katharina zei

Mindfulness is about kindfullness.
Leuk dat er stuivertje wordt gewisseld tussen echt genoten.
Juist het benadrukken van vreugdevolle momenten en moeitemomenten is weinig zen want beide even vluchtig en deel van het gaan en vergaan van de dingen die zich voordoen. Hang er niet aan, identificeer je er niet mee (dus met geen van beide)en kijk alleen maar ahuummmm ik ben er weer na fantastische tijden. Alles is ijl.Kennelijk ook de tijd.

Festina Lente zei

Mooi: mindfulness=kindfulness!
Dat niet identificeren met de geest/gevoelens lijkt heel makkelijk, maar is volgens mij een van de moeilijkste dingen om te leren....
Als de cursus mfn is afgelopen, moeten we zeker een keer heel mindful gaan lunchen of zo!

katharina zei

Een aardige is deze:
Komt een zeer vlijtige zenleerling bij zijn meester en vraagt og hij wel kan emailen?
Sure, zegt de meester, maar geen attachtments!

Festina Lente zei

Ha, ha, alleen lege mails. Klinkt zen idd!

katharina zei

haha, geen lege mails maar: hecht je er niet aan! Don't attach you to wat dan ook.
Ik ben erg benieuwd hoe de cursus verder verloopt.
Wat komt er na de positieve en negatieve ervaringen??

Festina Lente zei

Wacht, nu snap ik 'm pas! Op de cursus blijven we voorlopig nog even bij de stressvolle/ moeilijke momenten (en hoe daar afstand van te nemen). Erbij blijven en vertrouwen zijn de thema's deze week. En oefenen, veel oefenen. Valt niet altijd mee om tijd te vinden....

katharina zei

oefenmogelijkheid is er altijd, het dagelijkse leven met de goede en slechte momenten gaat altijd door.
Vanavond naar wu-wei met Maarten van Buren. Je kunt live meekijken via studium generale home academy of later terugzien. Of is dat in het kader van je oefeningen te positief en dus iets voor de vorige week?

Festina Lente zei

Ja, veeeeelste positief....
Maar, veel plezier! Doe Maarten de groeten van mij :-)