maandag 29 augustus 2011

Wachten op Joost Zwagerman


Alles kent een begin, zo ook het academisch jaar. En dat mag best leuk ingeluid worden, vindt men bij de Radboud Universiteit. En zo komt het - ik ga namelijk tegenwoordig elk jaar - dat ik al heel wat beroemdheden voorbij heb zien komen (Cees Nooteboom, Kader Abdollah).

Dit jaar was het de beurt aan Joost Zwagerman. Maar.....die kwam te laat. En dus moest het hele programma omgegooid worden. Waar het programma met zijn kleurrijke lezing had moeten beginnen, eindigde het ermee. En eigenlijk was dat helemaal niet zo erg; nu kwamen de prijsuitrijkingen voor de beste scripties, beste docent en beste jonge docent (die ik normaal altijd oversla) eerst en dat programmaonderdeel was bij nader inzien best interessant; leuk om te zien wat er allemaal voor onderzoek wordt gedaan op onze uni.

Mooi was ook het optreden van Marike Jager, in eerste instantie abusievelijk aangekondigd als alumna van onze universiteit en Niek Janssen, student klassieke talen. De laatste hield een vurig pleidooi voor soggen. Soggen? Ja, studie ontwijkend gedrag vertonen: filmpjes kijken en muziek luisteren tijdens het (wetenschappelijk) werk. Net zoiets als bij Google, waar de werknemers tijd krijgen om één dag in de week te 'spelen'.

Dat sprak iedereen aan en Joost Zwagerman kon daar prachtig op inhaken met z'n betoog dat kennis geluk brengt. En dan vooral mooie kennis met een verhaal. En hij riep de universitaire gemeenschap op de prachtige kennis enthousiast over te brengen, mensen 'aan te steken', ook Henk en Ingrid. Want die verdienen het ook om door kennis en cultuur geïnspireerd te raken en niet om neergezet te worden als 'onbeschaafden'.

En of het onbeschaafd was van Joost Zwagerman om te laat te komen? Nee, hoor want hij hield er een leuk verhaal over een gekantelde vrachtwagen bij. Kijk, daar werden we nou gelukkig van.

Geen opmerkingen: