zaterdag 2 juli 2011

Humanitatem colamus


Dum inter homines sumus, humanitatem colamus, zo luidt een Romeins spreekwoord. Onze vicepremier Verhagen is dat even vergeten, zo lijkt het wel, als we het volgende fragment uit zijn speech van van de week horen.

"Blijft mijn buurt wel mijn buurt als er weer een kerk gesloten wordt en er een moskee wordt gebouwd? Waarom passen de nieuwkomers zich niet aan ons aan? Ze pikken toch niet de baan van mijn zoon in? We moeten die zorgen niet afdoen als onfatsoenlijk of stellen dat je dat niet mag vinden. Het onbehagen moet ook het onbehagen zijn van een volkspartij als het CDA"

Als de minister van cultuur een ork is, wat is onze vicepremier dan?

En dat terwijl zijn partij toch onder andere een partij van kerken, instanties van naastenliefde die ook illegale buitenlanders opnemen, is? Wil het CDA nu definitief vervreemden van zijn leden? Om eventueel een beetje meer macht?

Hij doet er beter aan nog meer van de Romeinen te leren behalve bovenstaand spreekwoord. Want ook de Romeinen moesten in de vierde eeuw na Christus niets hebben van vluchtelingen, Goten in hun geval, die ze op dat moment eigenlijk goed hadden kunnen gebruiken in hun leger. En iedereen weet waar dat toe geleid heeft.

Juist, tot het begin van de val van het Romeinse rijk.

Geen opmerkingen: