maandag 30 mei 2011

Lentse bibliotheek verdwijnt!

Ach, het mooie biebje van Lent gaat verdwijnen! Wat een gemis voor het dorp zal dat worden. We kunnen nog proberen te protesteren, maar ik vrees dat er weinig meer tegen te doen is: er moet immers 6 ton bezuinigd worden door de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid. Kleine pleister op de wonde is dat de bibliotheek in Oosterhout (dat andere dorp in Nijmegen Noord) uitgebreid, gemoderniseerd en getransformeerd tot een luxe ontmoetingsplek gaat worden. Kunnen wij Lentenaren elkaar in Oosterhout gaan ontmoeten!

Wrang is wel dat er ondertussen flink wat geld (60 miljoen) wordt uitgetrokken voor een topsportcentrum (inclusief uitbreiding van het NEC-stadion) in Nijmegen.

En uiteraard zijn de meningen van de Nijmegenaren over een en ander flink verdeeld. Volgens de een is de bibliotheek een volkomen achterhaald concept, volgens de ander broodnodig in deze maatschappij die dreigt te verzanden in verruwing en oppervlakkigheid. Lees de commentaren op het stuk in de Gelderlander.

5 opmerkingen:

Bas zei

Het is een algemeen beeld: gebruikers van de bibliotheek zijn over het algemeen behoorlijk tevreden. Niet-gebruikers hebben het idee dat er vrijwel niemand meer gebruik maakt van de bibliotheek en dat er alleen maar oude grijze dametjes werken.
Eén ding is zeker: we hebben de veranderingen binnen de bibliotheek niet goed genoeg gecommuniceerd naar buiten. Maar of we met een betere PR al die sluitingen tegen hadden kunnen houden, betwijfel ik.

Festina Lente zei

Met dit kabinet weet je niets zeker, dat is duidelijk. Maar wat ze bij jullie in Hardewijk doen, dat is echt absurd. Daarbij vergeleken valt het in Nijmegen nog mee, hoewel elke bibliotheek die verdwijnt er een te veel is. Tja, en of die PR genoeg geholpen zou hebben, daar heb ik ook zo m'n twijfels over. Men denkt toch 'alles is digitaal en gratis of voor weinig op het internet verkrijgbaar'. Nou, vergeet het maar! Ook bij de UB ontkomen we er overigens niet aan om vestigingen te sluiten. Maar desalniettemin hoop ik dat we in de humaniorabibliotheken kunnen blijven investeren; daar blijft de vraag naar (fysieke) boeken onverminderd groot.

Anoniem zei

Ik kwam net deze uitspraak tegen, die de diverse wethouders/raadsleden van mij 100x met de hand mogen overschrijven: "The bean counter who says that libraries are unimportant because we have the internet is as short-sighted as the hippie who says he doesn't need gas because he rides the bus." (op: http://tinyurl.com/42u5wp4 )

Bij ons in Eindhoven is er wel miljoenensteun voor PSV, maar geen geld voor bibliotheek en cultuur. Logische keuzes voor een gemeente die zich wil afficheren als 'Brainport' en 'Designstad'.

Manja zei

Oeps.. Verkeerde knopje geklikt, en nu heet ik ineens 'Anoniem'.

Manja

Festina Lente zei

Ha, alert blijven he? :-)
Maar inderdaad, de verhoudingen zijn te scheef voor woorden aan het worden. Ook Nijmegen profileert zich als kennisstad; kennis van voetbal zeker?