vrijdag 25 februari 2011

Bij de tandarts

Tandartsen zijn over het algemeen niet mijn beste vrienden; behalve mijn eigen tandarts dan. Die is zo kundig en zo zacht voor zijn patiënten, dat ik er met een gerust hart heenga.

Een verdoving bijvoorbeeld is bij hem allerminst pijnlijk. Om je de pijn van de spuit niet te laten voelen laat hij eerst een druppeltje van de verdovingsvloeistof op de plaats waar hij de spuit wil gaan zetten vallen. Dat heb ik bij nog geen enkele andere tandarts meegemaakt. Jij wel?

Vandaag moest ik weer naar hem toe en wel voor het plaatsen van twee kronen, dat wil zeggen het afslijpen van de tanden (en vooral het verwijderen van de eerdere vullingen) zodat de kronen geplaatst kon worden. Eitje. Maar wat er daarna gebeurde, tartte elke verbeelding. Er werd een grote computer binnengereden, die mijn afgesleten tandstompjes moest meten. Met een scanner.

Het zag er bizar uit: de tandarts kreeg mondelinge aanwijzingen uit het apparaat; het vertelde hem precies welke hoeken van de tand hij precies moest scannen. In totaal duurde deze scanfase een minuut of tien, volgens mij een stuk langer dan het aloude 'happen'. De stukjes die nog niet gescand waren, waren blauw op het apparaat. Het deed me erg denken aan demonstratie van de 3D printer die ik gisteren bij DWDD zag. Gelukkig kwam de kroon er niet meteen uitrollen, want dan was ik helemaal verbluft geweest. Nee, de beelden moesten nog bijgewerkt worden in Israël en werden na het weekend weer teruggestuurd naar mijn tandarts.

Gelukkig, dat voelde .... comfortabel.

8 opmerkingen:

Mieke zei

Ik ben eens 12 jaar niet naar de tandarts geweest. Jouw tandarts luistert als een sprookje. Ik zou ook nooit meer bang zijn...

Reintje Senders zei

De medische wetenschap laat zich ook veel leiden door dit soort apparTen. Net zoals er tijdens operaties meer robots ingezet worden. Klinkt wel leuk, zo'n tandartsenbezoek. Ben benieuwd mijn eigen tandarts ook zulke apparatuur heeft.

Festina Lente zei

@ Mieke: het is een schatje; maar ja, 12 jaar niet naar de tandarts geweest, dat klinkt helemaal hemels!

@ Reintje: het leek wel Science Fiction, maar onze tandarts doet altijd met de moderne tijd mee; vindt-ie leuk...

wereldvansofie zei

Hoe je het ook brengt ik blijf het verschrikkelijk vinden. Maar dat je niet dat kokhalzende happen hoeft is wel geweldig.

katharina zei

Erg actueel je onderwerp Festina. Vanmorgen een item op de trosnieuwsshow. Klinieken waar onder algehele narcose het gebit wordt behandeld voor die angsthazen die wel willen, de angst onderkennen en toch gaan. Een gat in de markt blijkt. Blijven over degenen die uberhaupt niet gaan, zo bang. Een onverklaarbare oerangst. Hoe zou dat toch komen??
Ik hap nog vrolijk, altijd beter dan een wortelkanaal doorraggen.

Festina Lente zei

@ WvS: iek, ja; gelukkig hoeft het niet al te vaak....

@ Katharina: toevallig ook gehoord; best een oplossing, die narcose, maar wel een dure oplossing geloof ik. Als ze maar niet allemaal naar MIJN tandarts komen...

Inge zei

De tandartsopleidingen schijnen niet op tijd hun onderwijs te kunnen aanpassen aan al deze snel voortschrijdende technische ontwikkelingen.

Festina Lente zei

Oei, dat klinkt niet hoopgevend!