zaterdag 31 juli 2010

Aankomst in Polen

En warempel, er is wifi, dus de groeten vanaf het terras van ons mooie Poolse hotel! De eerste foto's:

onderweg (saaaai!)


deel groep bij aankomst bij het hotel


zeer sjieke hotelkamer!

vrijdag 30 juli 2010

Hoeveel films herken jij?


35mm from Pascal Monaco on Vimeo.

Hoeveel films herken jij in het bovenstaande filmpje van 2 minuten? Het moeten er als het goed is 35 zijn. Natuurlijk Jaws, Titanic en Singing in the rain, maar wat verder?

Heerlijk raadsel voor de filmliefhebber. Ga je gang zolang ik in Polen zit!

via nrcnext

donderdag 29 juli 2010

Vanger in het graan

Toen Salinger net overleden was, was er nergens meer een boek van hem te krijgen bij de bibliotheek, ongelogen. Alsof iedereen ineens massaal geïnteresseerd was in het werk van een dode man. Was hij daarvoor niet interessant dan? Ik werd er behoorlijk depressief van.

Maar nu heb ik het boek dan eindelijk kunnen lenen. Jezus, ik werd er blij van. Maar echt. En nu wil je natuurlijk weten wat ik er van vond. Nou, ik heb er geen zin in om je dat hele verhaal uit de doeken te doen.

Wat ik je wel wil vertellen is dat dat pubertaaltje behoorlijk aanstekelijk werkt.

woensdag 28 juli 2010

Jailbreaken

'Pappa (technische vragen worden altijd aan pappa gesteld), mag ik mijn iPod Touch gelbreken?' 'Nee, dat is zonde, je hebt 'm nog maar net (een paar maanden)'.

Maar uiteindelijk liet de vader zich overhalen en mocht de zoon zijn iPod Touch jailbreaken (gratis, zelf, via een tip van een goede vriend en niet via het klasgenootje dat er 5 euro voor vraagt).

En toen kwam mamma thuis met een iPod Touch. Die zag er mooier uit dan die van de zoon, want die had achtergrondafbeeldingen, omdat ze een nieuwere versie had. 

'Pappa, ik wil ook van die achtergrondafbeeldingen'. 'O.k, dan downloaden we een update voor jou'.
Na een half uurtje klooien is de iPod Touch van de zoon getooid met zelf gekozen achtergrondafbeeldingen, natuurlijk andere dan die van de moeder.

'Hé, nou is de gelbreak en alle apps die ik daarmee opgehaald had weg en ik weet niet wat een goede gelbreak voor nieuwe versie iPod Touch is.'

Tja, dat is nou jammer. Maar er gloort licht aan het einde van de tunnel: met ingang van maandag jongstleden is de jailbreak legaal. Nu kan er tenminste openlijk op internet over gesproken worden.

Wie helpt de zoon uit de brand?

maandag 26 juli 2010

Bejaardentehuis

'Mamma, waarom wonen opa en oma eigenlijk niet in een bejaardentehuis?' 'Nou, gewoon, omdat ze hun eigen huis nog heel erg leuk vinden en ze nog prima voor zichzelf kunnen zorgen. Trouwens, zo oud zijn ze nog niet en bovendien erg fit!'

Weer een hokje verdwenen in de kindergeest van mijn dochter, het hokje van bejaarden-horen-in-het-bejaardentehuis.

Gelukkig!

zaterdag 24 juli 2010

400 bezoekers

Normaal heb ik zo rond de 70 bezoekers op mijn blog, maar gisteren had ik er ineens 400! Hoe dat zo ineens kwam? Doordat mensen op zoek waren naar informatie over de iPad en ik er ooit een stukje van 2 regels over heb geschreven. Het vreemde is, dat als ik zelf op iPad google, ik absoluut niet bij mijn weblog terechtkom. Weird.

vrijdag 23 juli 2010

Polen wordt luxer

Gelukkig, de Nederlandse Dambond heeft besloten dat we niet in het internaat, maar in een hotel in de buurt gaan overnachten voor het Europese damkampioenschap. En je gelooft het of niet, maar er is een ténnisbaan bij het hotel. En er is zelfs een klein kansje dat we niet in het internaat, maar in het hotel zullen gaan eten.

Ook de namen van de tegenstanders zijn inmiddels bekend. Allemaal uit Oosteuropa (Rusland, Wit-Rusland, Polen, Estland, Letland, Litouwen, Oekraïne, Hongarije en Moldavië). Met klinkende namen als Jelena Cesnokova, Ieva Pileckaitė, Ana Sleahvscaia en Daria Waszczuk.

Gelukkig doet er ook nog een ander Nederlands meisje mee met de meisjeswelpen. In totaal gaan we met een man of 50 (spelers en speelsters tot 18 jaar, ouders en 'talentcoaches').

Nog maar een weekje wachten!

donderdag 22 juli 2010

Popmuziek in het Latijn



Een Duits popduo (Jaw, bestaande uit Josie van 18 en Aaron van 15) heeft een album gemaakt van in het Latijn gezongen liedjes. De titel luidt Fortis es (je bent sterk). De titel van het clipje hierboven is Parricidium fraternum (broedermoord).

En het klinkt non male. Weer eens wat anders.

Ondertussen is het Latijn als tattoo ook populair onder de (pop)sterren. Niet altijd foutloos overigens.

woensdag 21 juli 2010

En Habanna aan de Waal was weer erg leuk

Dit is overdag
En dit is 's avonds, met allerlei vormen van kunst, hier ín het 'klimrek' en natuurlijk het vuurwerk op dinsdagavond. En allerlei restaurantjes, cafeetjes en theater- en muziekvoorstellingen. De twitterbar heb ik helaas gemist.

Gratis boeken uit kunstwerk in Nijmegen

Maandag werd er een boekenkunstwerk in het station van Nijmegen opgebouwd, waar je gratis boeken uit kon halen. Het was een actie van de idealistische internetboekhandel Youbedo, die hiermee aandacht voor een paar goede doelen wilde vragen. Gisteren wilde ik eens gaan kijken, maar hij was al weer weg. Of hij moet naar binnen verhuisd zijn. Tja, zo gaat dat altijd met leuke dingen.

Nee, dan de kapper in de binnenstad, die was vandaag naar buiten verhuisd. Ik had helaas geen fototoestel bij me, maar een beetje een gek gezicht was het wel.

'Wat doe je?' 'Ik smeer me in.' 'Waarom?' 'Ik moet naar de kapper vandaag, weet je nog?'

Vermoeiend, die vierdaagse!

zaterdag 17 juli 2010

MyPod touch

Als je op vakantie gaat, moet je dat goed voorbereid doen. Zelf was ik bijvoorbeeld aan het denken wat ik tijdens het damtoernooi van mijn dochter in Polen zou gaan doen. Boeken lezen, natuurlijk, en kletsen met de ouders uit heel Europa, da's nog goed voor de talen- en cultuurkennis ook.

Maar in de bus? Wat zal ik daar eens doen? Als er geen leuke mensen in de buurt zitten? Muziek luisteren. Dat is altijd fijn. En aangezien ik wat geld voor mijn verjaardag had gekregen, dacht ik 'laat ik dan eens lux muziek gaan luisteren'. En de iPod Touch was gekocht. Daarmee heb je namelijk in Wifi-vriendelijke ruimtes meteen internetverbinding. En de mogelijkheid van het installeren van apps. Mijn favoriete app is nu al de VPRO-radio-app. En in het bijzonder de marathoninterviews. Vier uur lang met één interessant persoon. Die met Kees Fens, Oek de Jong en Jan Blokker heb ik al gedownload. Lijkt met prima luistervoer voor in de bus.

En ik ben weer 'bij'.

vrijdag 16 juli 2010

Dikke kont is dom

Ik moet nu toch echt eens serieus werk gaan maken van dat afvallen, want een dikke kont schijnt slecht te zijn voor het geheugen. Hoewel, aan de andere kant is een dik buikje weer goed voor het geheugen.

Heft elkaar mooi op dan.

Wodkabom

Wel eens gehoord van een wodkabom? Ik ook niet, tot dat ik dit artikeltje, genaamd 'smul op het strand met een picknickmand' las. Een wodkabom blijkt een watermeloen te zijn, die gedurende 5 dagen volgespoten is met wodka. Lees hieronder hoe je de zomerse delicatesse moet klaarmaken. Eet (en drink) smakelijk!
Klooien met toetjes en lepeltjes moet je op het strand niet doen. Een beter idee is watermeloen met wodka. Dit toetjes vergt wel enige voorbereiding want je moet er zo’n vijf dagen van te voren mee beginnen. Koop een hele, rijpe, watermeloen, maak bovenin een gaatje en stop er een trechter in. Giet er een beetje wodka in en zet de meloen een nachtje in de koelkast. Herhaal dit vijf dagen en neem de meloen mee naar het strand. Snij de vrucht daar open en je hebt heerlijke watermeloen met wodkasmaak. Niet teveel nemen, deze wodkabom kan aardig inslaan.

woensdag 14 juli 2010

appelhouder


Mijn favoriete gadget (de bananenhouder) krijgt er een vriendje bij: de appelhouder. Van de school van mijn dochter voor de ouderhulp dit jaar. Een schot in de roos! I love this stuff!

Strandlezen met Wim

Heb je wel eens strandgelezen? Dat wil zeggen: op het strand gelezen? Een heerlijke ervaring, met name als je er een beetje bij wegdommelt. Want dat is wat er meestal gebeurt. Wim Noordhoek heeft er op avondlog een leuk stukje over geschreven.

Zelf ben ik meer een tuinlezer. In je eigen tuin lezen geeft nog altijd minder gedoe. En meer schaduw en privacy. Maar strandlezen ziet er wel altijd fantastisch uit. Alleen daarom al zal ik het af en toe blijven doen. Met frisse duik en al. Want dat was Wim volgens mij vergeten. Dat er ook nog een zee is bij het strand. Voor ná de verhitte passages.

maandag 12 juli 2010

Muizenvallen



Een oud filmpje, want het betreft een oud probleem: muizen. Inmiddels is ook op onze kamer een muizenval geplaatst. Nu nog een poster van Wakker Dier erboven.

zondag 11 juli 2010

Yoga of bier?

De wedstrijd ga ik wel kijken vandaag, dat staat buiten kijf. Maar voor en na de wedstrijd? Zal ik dan rustig in een of andere yogahouding gaan zitten of toch de fles grijpen? Onderzoek heeft uitgewezen dat dat eigenlijk niet heel veel uitmaakt; zie onderstaande fotoreportage, die ik via een yogavriendin kreeg.

Balasana
Position that brings the sensation of peace and calm.





Setu Bandha Sarvangasana
This position
 calms the brain and heals tired legs.




Marjayasana
Position stimulates the midriff area and the spinal column.



 

Halasana
Excellent for back pain and insomnia.






Dolphin
Excellent for the shoulder area, thorax, legs, and arms.






Salambhasana
Great exercise to stimulate the lumbar area, legs, and arms.



Malasana
This position, for ankles and back muscles.





Pigeon
Tones the body, and builds flexibility and helps get rid of 'stress'.





Ontspannen wedstrijd gewenst!







zaterdag 10 juli 2010

Polen: een week lang gekookte aardappelen

Deze vakantie wordt echt heel anders dan alle andere vakanties tot nu toe. Ten eerste hebben we dit jaar bezoek van mijn schoonouders uit Iran (we waren eigenlijk van plan dit jaar naar Iran te gaan, maar vonden de situatie daar te gespannen om een ontspannen vankantie met de kinderen te gaan vieren; daarom hebben we onze (schoon)ouders maar uitgenodigd) en ten tweede zal ik samen met m'n dochter binnenkort een weekje naar Polen afreizen om mee te doen met het Europees kampioenschap dammen.

Mijn dochter is namelijk pas tweede van Nederland bij de welpenmeisjes geworden, wat haar recht gaf op een ticket naar de Europese kampioenschappen. Vandaag gaan we meer horen over hoe dat precies zal gaan aldaar, maar we weten al dat we een busreis van 15 a 17 uur tegemoet kunnen gaan zien en elke dag gekookte aardappelen zullen eten.

Dat wordt ....eh......fun!

vrijdag 9 juli 2010

Finale: ocotopus versus parkiet

Bij ons in de straat zijn ze er klaar voor, voor de finale zondag. De oranje vlaggetjes zijn reeds geel gekleurd, maar de harten van de bewoners zijn nog oranjerder dan oranje.

Ik ben voor de parkiet. Denk ik. Want ik ken de gevolgen nog niet van het eventuele winnen. Blijft het dan bijvoorbeeld niet bij vlaggetjes?

dinsdag 6 juli 2010

Tweetaligen betere probleemoplossers

Hadden we onze kinderen maar tweetalig opgevoed. Dan zouden ze nu (later) betere probleemoplossers zijn (worden). Juist van die mensen die nu in de wereld nodig zijn; mensen die out of the box kunnen denken. Want mensen die meerdere talen beheersen zijn eerder geneigd de problemen van meerdere invalshoeken te benaderen.

Nou ja, dan moeten de kinderen van mijn broer uit Engeland die taak maar gaan vervullen. Die zijn wel netjes tweetalig opgevoed.

zondag 4 juli 2010

3 op reis: Iran

Pas vroeg een landelijke collega iets over een Nederlander die een hotel drijft in Yazd. Heel toevallig had ik die gezien bij het programma 3 op reis een paar jaar geleden. Het was een aardige gelegenheid om dat programma weer eens op te zoeken op het net. Het is per slot van rekening bijna vakantie en wat is dan mooier dan reisprogramma's te bekijken?

Als je zin hebt om met Floortje mee op reis te gaan naar Iran, bekijk dan aflevering 13 (met Mashad en Yazd), 14 (met Isfahan) en 15 uit 2008. Je krijgt er gratis een paar andere landen als Griekenland, Indonesië, Spanje en Cuba bij, maar dat verhoogt de pret alleen maar toch?

Fijne (virtuele) vakantie!

vrijdag 2 juli 2010

Boeiende carrièrewisseling

Eén van de docenten van mijn zoon - om precies te zijn zijn docente geschiedenis - gaat binnenkort na 10 jaar voor de klas te hebben gestaan een interessante carrièremove maken: ze gaat bij de politie werken. Dat vind ik wel grappig: van boefjes boeien naar boeven boeien.

Saillant detail is dat het politiebureau náást de school is. Zou ze tijdens het lesgeven naar de politieagenten op straat gekeken hebben en gedacht hebben 'dit wil ik ook wel, liever buiten dan binnen' of misschien haar historische kennis willen inzetten bij de recherche en in het verleden van de boeven gaan spitten?

Wel stoerrr in elk geval, deze move! Maar ook jammer, want ze was een heel enthousiaste docente.

donderdag 1 juli 2010

Lunchwandelen: de leukste break van de dag

Ooit hadden we bij ons op het werk een leuk initiatief: het lunchwandelen. Helaas haakten daar veel mensen bij af, zodat er nog maar 3 personen overbleven. En toen 1 persoon een andere baan kreeg, waren er nog maar 2 personen over, P en ik. En dat is eigenlijk toch zo zonde, want het is ongeacht welk seizoen heerlijk om even een frisse neus te halen. Of, zoals vandaag, even lekker een terrasje te pikken in de Botanische Tuin.

Met leuke kunst in de tuin



En in de vijver



En nog meer in de tuin


Want zeg nou zelf: anders ben je toch gewoon een vogeltje in een kooi?


Lopen moet je!