dinsdag 28 december 2010

Nostalgie

Het was weer eens tijd om PLAATS te maken in ons huis, dus vanmiddag heb ik op zolder doorgebracht; mijn zorgvuldig bewaarde collegeaantekeningen en vertalingen met woordenlijsten en zorgvuldig bewaarde kaarten en brieven en toegangsbewijzen voor Pinkpop en zo moesten eraan; dat werd eigenlijk ook echt tijd; sinds opberging had ik ze niet meer bekeken. Waarom ik ze ooit bewaard heb, is me ook een raadsel, maar ik heb een leuke nostalgische middag gehad.

De mooiste doos was de doos met brieven en kaarten van vrienden, vriendinnen, vriendjes en zelfs van meneer Festina van ruim 20 jaar geleden. Wat een tijden! Wat een absoluut gebrek aan zorgen!

Er zaten veel kaarten van mijn middelbare schoolvriendin Marjolein bij; we schreven elkaar wekelijks een kaartje met de belevenissen van de afgelopen week, waarschijnlijk als ik het weekend niet thuiskwam of zo. Soms zaten er ook brieven bij. De inhoud bestond voornamelijk uit tentamentegenzin, uitgaan en jongens, jongens en jongens. Vermakelijk om terug te lezen.

Er zat ook een excuusbrief bij van ene 'Paul'. Paul hadden we eens op vakantie ontmoet en was bij ons langsgeweest. Hij wilde onze stamkroeg ook eens zien en zo. Maar Paul had zich misdragen - toen ik het las wist ik het ook weer. Hij sliep namelijk bij Marjolein en had de douche ondergekotst. En niet zo'n klein beetje. Gedweild had hij wel, maar met een handdoek en die handdoek had hij in de wasmand gestopt en daar niets van gezegd. En de rest had hij in de afvoer van de douche gestopt, wat niet zo fris was voor degene die na hem ging douchen, Marjoleins moeder of zo.

Pas toen hij weer weg was, kwam alles uit en daarom had hij de excuusbrief geschreven. Hij dacht dat we hem wel nooit meer wilden zien en dat was ook zo.

Om ze toch nog te bewaren zou ik ze kunnen scannen. Maar dat is me te veel werk. Ik heb van alle vrienden, vriendinnen, vriendjes een mooi exemplaar bewaard. En van meneer Festina alles.
Dat lijkt me redelijk genoeg en daarmee kan ik vast nog eens een nostalgisch middagje doorbrengen.

Ooit.

10 opmerkingen:

Gert Jan Hermus zei

Goh, wat leuk dat spul nog hebt. Ben wel een beetje jaloers. Ga je geen spijt krijgen van je opruimactie??

Lewi zei

Prachtig om te bewaren! Op brieven en kaarten ben ik ook zuinig, maar de college-aantekeningen hebben er bij een vorige verhuizing toch aan moeten geloven.

Festina Lente zei

Oei, jongens, houd op, anders bedenk ik me nog! Ik wil net zo'n opgeruimde zolder als GertJan!

Reintje Senders zei

Tijdens m'n verhuizing van 8 jaar geleden zijn m'n collegeaantekeningen al opgeruimd. Volgend jaar wordt weer wat opgeruimd als ik naar Zeeland vertrek. Je kunt niet alles bewaren.

Festina Lente zei

Nee precies; en in ons geval moeten we ook nog het een en ander van de kinderen bewaren....
Maar leuk bericht: je gaat dus in Zeeland wonen?

Bas zei

Ik vind documenten, met name foto's uit het verleden steeds aantrekkelijker worden naarmate de tijd verstreken is. En voor historici zijn die ego-documenten een goudmijn. Ik heb niets met science fiction, hoewel ik verder niet erg behoudend ben. Kortom, ik bewaar ook nog al wat. Je hebt bewaarders en niet-bewaarders en alle schakeringen daar tussenin. Als je mensen een beetje kent,kun je vaak wel een inschatting maken in welke mate iemand een bewaar-type is.
Misschien heeft de lust tot bewaren ook wel met schaarste te maken. Ik vraag me weleens af of mijn kinderen net zo gehecht zijn aan de honderden babyfoto's die er van hen gemaakt zijn als ik met slechts een tiental foto's uit de beginjaren van mijn leven.

Festina Lente zei

Je had vast niet anders verwacht, maar ik ben ook nogal een bewaartype en het is maar goed dat wij geen enorm huis hebben....
Maar de laatste paar jaar zijn wel enorm goed gedocumenteerd door mijn blog! Dat is wel een hele troost!
En wat die schaarste betreft: daar heb je waarschijnlijk wel gelijk in.

M zei

Alles wat er nu via SMS, telefoon, email, Facebook en Hyves gaat, ging toen per brief. Ik heb tonnen brieven geschreven en ontvangen van mijn beste vriendin. Veel bewaard heel lang, maar nu... weet niet meer waar ze zijn, eerlijk gezegd. ;-( Maar zou ik ze ook allemaal herlezen?

Hans zei

Opruimen is bij mij eerder verplaatsen dan plaats maken. Het digitaliseren van je eigen collectie vind ik een goed idee. Maar het kost veel tijd om dat goed te doen.

Festina Lente zei

@ M: Goed zoeken!! Kan een leuke middag opleveren!

@ Hans: digitaliseren kost inderdaad veel tijd; voor foto's heb ik dat wel over, maar zelfs daar moet ik nog aan beginnen....