woensdag 15 december 2010

Nationaal ticdee

Vanavond weer tijd voor een prachtige linkse hobby: het groot dictee der Nederlandse taal, gepresenteerd door Philip eh Freriks en Martine Tanghe. Veel Nederlanders zullen ook dit jaar niet mee gaan doen; zij vinden het onderscheid tussen een d en een t al te moeilijk, laat staan pico bello etablissementen (zonder streepjes), voor-de-gek-houderij (met streepjes), stante pede of stupiedst (dictee 2009).

8 opmerkingen:

katharina zei

Wist jij dat ik al jaren meedoe op de bank zittende en ijverig de lijzige verteltrant van mijn dierbare en enorm gemiste Philip aanhoor punt komma!

Lewi zei

En, wat was je resultaat? Ik schrijf soms ook mee, dit jaar niet. Maar ik las vanochtend in de Volkskrant of "geüpgradede" en "babylon"; daar zitten lekkere instinkers in.

Festina Lente zei

@ Katharina: nee, dat wist ik niet; ikzelf doe meestal ook mee, maar deze keer wilden de kinderen per se Mathilda zien; dus ik ga op een zelfgekozen tijdstip via uitzending gemist kijken. Hoe veel fouten had je trouwens?

LeWi: het resultaat hoor je nog (van tevoren zeg ik al ai), maar door jouw reactie heb ik tenminste al 2 fouten minder....

katharina zei

Ik moet eerlijk bekennen dat ik startklaar was, het dictee in zijn geheel hoorde, voorgelezen door Tommy en dusdanig de moed in de schoenen voelde zakken dat ik voor het eerst niet heb meegeschreven.
Later werd duidelijk dat al die stadsnamen niet meetelden.
Normaal scoor ik rond het gemiddelde. Niet de "moeilijke" woorden maar het aldannietaanelkaarschrijven is mijn zwakste punt.
En natuurlijk koppeltekens en hoofdletters.
Ja, Lewi, geupgradede zou mij zeker al 4 fouten hebben gekost.

Festina Lente zei

Wat eerlijk, jouw bekenning! Ik wil nog wel, maar via uitzending gemist; heb er verder nog weinig van gezien; ik vind die streepjes of niet ook altijd het moeilijkst; de regels daaromtrent zijn nogal vaag geloof ik...

katharina zei

Nog een vreemde opmerking van de winnaar van gisteren: je hoeft het dictee helemaal niet te begrijpen om te kunnen winnen.
Ik had juist gisteren de ervaring dat ik bij eerste lezing de portee niet had begrepen (stomstom) en dit als barriere ervoer.
Dat was nog nooit gebeurd. Natuurlijk kun je struikelen op een woord als guichelheil maar dat ontneemt niet de pret als het verband maar helder is.
Enfin, sono gia troppo vecchio!

katharina zei

of was het huichelgeil?

Festina Lente zei

Ik word steeds nieuwsgieriger naar dat dictee!!!