zaterdag 20 november 2010

Het ideale boek

Gisteren was ik in het ideale gezelschap van Katharina naar de opening van de tentoonstelling het ideale boek, een gezamenlijke tentoonstelling van museum Meermanno en de Koninklijke Bibliotheek, die er onder andere een webexpositie bij heeft gemaakt. De ideale dichter Gerrit Komrij hield een ideale lezing. Hij was vlijmscherp en superverfijnd.

De drukkers van de bibliofiele uitgaven noemde hij de banketbakkers van de tekstdrukkers, ook wel de scharrelkippen in het verder door de bio-industrie gekenmerkte landschap. Zij laten je tenminste √®cht van een boek genieten en dat in een tijd waarin hij zelf uit de media (door wie worden die toch betaald?) het idee heeft gekregen dat het papieren boek waardeloos is geworden, oud papier. Ondanks dat ziet hij de toekomst van het papieren boek zonnig in: mensen hebben immers een jacht- en bezitsinstinct en wat is er nou aan om op letters in de lucht te schieten?

En voorbeelden van prachtig drukwerk hadden we een uur daarvoor in museum Meermanno kunnen bewonderen; daar had men ervoor gekozen om niet alle kostbare boeken achter glas te houden, maar er door de bezoekers in te laten bladeren; en dat blijft hoe je het ook wendt of keert toch wel een unieke ervaring.

Jammer dat na zo'n bijzondere dag de terugreis vanuit Den Haag niet ideaal volgens het boekje ging....

4 opmerkingen:

Bas zei

Ja, boeken kunnen prachtig zijn. En prachtige boeken zullen nog heel lang blijven. Maar ik denk dat het gewone huis, tuin en keukenboek binnen afzienbare tijd vervangen wordt door een digitale versie, ondanks het feit dat de huidige e-reader nog veel te wensen overlaat.

Festina Lente zei

Het Boek zal zeker weer exclusiever worden inderdaad en de ontwikkelingen zijn zeker niet te stoppen, hoezeer GK dat ook wil...

katharina zei

ha!
Wij krijgen de treinkaartjes vergoed!

Festina Lente zei

Precies!