woensdag 20 oktober 2010

Treinreis naar Deventer

Het is vakantie, dus mijn dochter wilde graag bij haar oma logeren. Ik zou haar brengen. Met het openbaar vervoer.

Allereerst waagden we ons leven door op te stappen bij het station van Lent (zie vorige post). Vervolgens kwamen we aan in Arnhem. Daar zou - gezien de werkzaamheden aan het spoor tussen Arnhem en Zutphen - om 15.12 een snelbus naar Zutphen klaarstaan. We zouden 6 minuten vanaf de aankomst van de trein hebben om over te stappen, aldus de reisplanner. Dat werden er 4, omdat de trein even voor het station moest wachten. Te krap, we haalden de bus niet. 'Nee, de bus van 15.12 is net vertrokken.' Onze reis zou in plaats van 50 minuten geen 2, maar 2 en een half uur gaan duren.

Maar het was vakantie, dus we gingen in het cafeetje tegenover de NS-snelbussen even wat drinken. Daar zagen we na een kwartiertje een bus stoppen, waar veel mensen instapten. We gingen kijken of dat al de bus van 15.42 naar Zutphen was. En ja hoor, dat bleek 'm te zijn. Om 15.32 (10 minuten te vroeg dus) reed deze bus weg. 'Hij is vol, dus rijden maar'.

Evengoed moesten we in Zutphen nog rennen om de trein naar Deventer te halen.

Voor de terugreis had ik me dus al op het een en ander voorbereid. Maar niet op het feit dat de buschauffeur de weg naar het station in Arnhem niet kon vinden, bij Westervoort afsloeg, daar - nu hij daar toch was - een vrouw afzette bij haar huis en er vervolgens een kwartier over deed om te keren uit het krappe straatje met zijn verlengde bus.

Hoera, de werkzaamheden bij station Arnhem duren (met tussenpozen) nog tot 2014.

9 opmerkingen:

Matti zei

Lang leve het openbaar vervoer!

Bas zei

Wel een heel grappig verhaal geworden, maar misschien minder prettig om mee te maken.
Heel bijzonder een buschauffeur die de weg niet kent. Ik had dat wel willen zien van die lange bus die moet keren in een smal straatje. Zelf een keer iets dergelijks meegemaakt met een grote vrachtwagen uit het buitenland die in onze woonwijk vastliep.

v/h schrijverdezes zei

Die mevrouw die bij haar huis werd afgezet, wat zou díe nu van de NS denken?
Ik kan wel 50 van dit soort verhalen vertellen (als ik ze had opgeschreven of als mijn geheugen zou meewerken), maar ik ben en blijf een (kritische) fan van het OV.
Inderdaad: lang leve het openbaar vervoer! Zo blijven er ook wat meer dieren in leven.

Reintje Senders zei

Lang leve het openbaar vervoer. Rondom Arnhem is het nu al een tijdje raak. Volgende week is het raak tussen Breda en Roosendaal. Bussen, heb er een hekel aan.

Mark Deckers zei

Tjonge en dat ging allemaal van je tijd af om in Deventer te zijn. Dat is nog wel het meest criminele van de zaak. Dat je minder lang in mijn mooie stadje kon zijn.

Festina Lente zei

@ Matti: zeg dat wel!
@ Bas: Het viel best mee hoor, gewapend met iPod met podcasts van kamer in het verleden e.d.; die buschauffeur was wel lachen, vooral toen hij een stuk of 3 mensen zo gek kreeg dat ze uit de bus stapten om te gaan kijken of hij nergens tegenaan reed.
@ v/h schrvrdzs: die mevrouw zal de NS behoorlijk dankbaar zijn (of eigenlijk Connexion). En normaliter ben ik ook fan van de NS hoor, maar ik moest net op het verkeerde moment op het verkeerde traject zijn. Het verhaal heb ik maar even opgeschreven om niet te vergeten.
@ Reintje: jij kunt er helemaal over meepraten :-)
@ Mark: helaas heb ik behalve het station (en een blik op de schouwburg) helemaal niets van Deventer gezien dit keer (mijn ouders wonen in het lieflijke Epse)

v/h schrijverdezes zei

Ik ben tegenwoordig bijna elke morgen op het verkeerde moment op het verkeerde traject... Nog even en het is uit met de liefde! Maar ja, ik heb geen auto en geen rijbewijs, dus ik kan de relatie niet verbreken ;-) Maar gek, als iemand op de NS foetert, hoe terecht ook, voel ik de neiging hem( haar, het?) te verdedigen.

Festina Lente zei

Ze (de Nederlandse Spoorwegen) te verdedigen, denk ik. En ook ik rijd niet (heb wel rijbewijs), dus ook ik ben van ze afhankelijk (maar niet vaak gelukkig).

v/h schrijverdezes zei

Ja, natuurlijk: ze! Gek dat dát nou net niet bij me opkwam ;-)