zondag 3 oktober 2010

Europa 2010

Bij Tegenlicht is een mooie serie gestart: Aanval op Europa.De tweede aflevering ging over het land waar de naam Europa via de mythologie vandaan komt: Griekenland. Filmbeelden uit Griekenland kunnen op mijn warme belangstelling rekenen: ik heb altijd nog een soort vage wens om ooit in Griekenland te gaan wonen; heerlijk, dit soort vage wensen. Je hebt er vast ook een paar.

Economisch gaat het op z'n zachts gezegd niet zo goed met het land dat ook wel de bakermat van onze beschaving wordt genoemd. Gelukkig (?) gaat China nu de helpende hand bieden, maar dat was ten tijde van het maken van het programma nog niet bekend. Toen was het alleen nog maar kommer en kwel.

Centraal in de aflevering staat een boer die hoopte uit de financiële problemen te komen door het verkopen van archeologische voorwerpen: 2 manshoge beelden (zogenaamde kouroi) uit de 7e eeuw voor Christus. Dat werd ontdekt door de politie en mislukte dus. En nu zit de man in de gevangenis. Een triest verhaal, maar het levert wel een prachtig portret op van het dorp en zijn bewoners ter illustratie van de crisis waar Griekenland zich in bevindt.

Geen opmerkingen: