zaterdag 18 september 2010

Zwart-wit

Moedig van onze rector om tijdens zijn speech bij de opening van het nieuwe academisch jaar te pleiten voor meer allochtonen plus bijbehorende vrijheid van religie op de universiteit en zich daarmee openlijk te keren tegen de ideeën van Geert Wilders.

Wel jammer dat hij niet gelijk gewaarschuwd heeft dat ze met hun hoge opleiding verhoudingsgewijs niet meer zullen gaan verdienen. Maar dat heeft niets te maken met hun afkomst, want dat geldt voor de autochtonen ook. Ze zullen door hun hoge opleiding wel een langer en gezonder leven hebben.

Ze kunnen in elk geval ook proberen hoogleraar te worden. Dan zitten ze met hun verdiensten tenminste aan de goede kant van de samenleving. Dan moeten ze wel héél hard werken. Maar als ze bijvoorbeeld Turks zijn, zijn ze dat wel gewend, want Turkse talenten moeten vanaf hun zevende keihard werken voor het toelatingsexamen voor de betere universiteit. Aldus pasbenoemd hoogleraar Asli Ozyürek te Nijmegen.

Een andere hoogleraar (Wasif Shadid uit Tilburg) pleitte overigens onlangs bij zijn afscheid voor het afschaffen van de term allochtoon. Misschien is dat nog wel het verstandigst om te doen. Ik ben er wel voor, want strikt genomen zijn onze kinderen nu ook allochtonen (waar mijn zoon tot zijn schrik tijdens een etymologiepresentatie van een van zijn klasgenootjes ineens achterkwam).

Ja jongens, denk niet wit, denk niet zwart, maar in de kleur van je hart.....♪♪♪.

Zullen we de maatschappij eens gaan verdelen in de hartelijken en de hartelozen? Kijken wat dat oplevert! Of beter nog: geen verdeling. Geen gezeik.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Festina,
Allang volger maar nu dan officieel.
Het volgende boek wilde ik je zo graag aanraden om te lezen.
Licht en Schaduw. Vijftien vrouwen over leven en overleven. red: Halleh Ghorashi en Christien Brinkgreve.
Prachtige leerzame levensverhalen van hoogopgeleide vrouwen die nu in Nederland wonen.

L.S. zei

Wat weet je toch altijd bijzondere elementen goed met elkaar te verbinden! De oude, allang zorgvuldig weggestopte astroloog in mij (bekentenis!) zou direct hebben gezegd: "Zie je wel: een Tweelingen!"

Festina Lente zei

@ Els: lijkt me een mooi boek; leg ik op de stapel! En officieel: welkom!

@ L.S: deze posts kosten deze tweeling wel het meeste werk (en tweelingen...houden eigenlijk niet van veel werk....:-)

Anoniem zei

Beste Festina,

Het is niet Els maar Juul die het boek gelezen heeft.

Festina Lente zei

Ah, Juul!!!
Ha, dan heb ik me behoorlijk vergist. Hoe dat nou weer kan? Niet is zwart/wit of altijd raak, dat blijkt maar weer....
P.S. blijven reageren, hoor!