woensdag 2 juni 2010

Ramp Jaar

We hebben er een nieuwe volger bij: Ramp Jaar. Maar ik kan niet veel vinden over de persoon die daar achter schuilgaat. Ook googelen leverde vrij weinig op: google vroeg mij of ik misschien rampjaar bedoelde. Daar is wèl van alles over te vinden; zo leer je nog eens wat. In het rampjaar (1672) begon de Hollandse Oorlog en werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aangevallen door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. Volgens een beroemd Nederlands gezegde was het volk destijds redeloos, het land reddeloos en de regering radeloos.

Net als nu dus eigenlijk. Welkom, Ramp Jaar!

Update: hé, ik snap het al: Ramp Jaar zit achter het weblog Anno Domini 1672, een weblog over de Frans-Nederlandse en de Engels-Hollandse oorlogen uit de 17e en 18e eeuw, in den beginne opgezet rond het rampjaar 1672. Aan bod komt aldaar lokale, nationale en internationale geschiedenis, krijgsgeschiedenis, kunst en cultuur en wargaming.

8 opmerkingen:

Rampjaar zei

Zoals Batman zei: 'Quick thinking Robin' :-)

Er ging wat mis met de koppeling tussen mijn yahoo account en mijn oorsronkelijke blogger account en het was handiger om een nieuwe account aan te maken. De afbeelding op de avatar is die van de nederlandse krijgshistoricus generaal Knoop.

Reintje Senders zei

Dat is heel toevallig. Die volg ik ook al een tijdje maar dan voor m'n cursus 23 dingen (cursus voor de Openbare Bibliotheek). Nou ja, voor mij is het eerder m'n interesse, ben op de 17e eeuw afgestudeerd destijds. het boek 1672 heb ik natuurlijk allang in m'n bezit. En volgens mij heeft deze ook connecties met het Legermuseum. Daar zit ook veel informatie over dit beruchte jaar.

Festina Lente zei

@ Rampjaar:-)
Leuk weblog heb je! Ik moet je maar snel gaan volgen, want ik weet werkelijk heel weinig over die periode!

@ Reintje: toen ik een afbeelding zocht over het rampjaar kwam ik idd ook al een plaatje tegen uit de collectie van het legermuseum. Moest meteen aan je denken!

Rampjaar zei

Grappig, ik ben hier gekomen via de volger van moijn blog mw van Doren. Ik heb overigens geen banden met het Legermuseum, maar ik leen er wel eens plaatjes (die dan prompt weer van de website van het legermuseum worden gehaald, ik doe blijkbaar iets ergs verkeer).

Het is een erg leuke periode om mee bezig te zijn: de Republiek was toen een grootmacht en er liepen veel kleurrijke figuren rond. Het is ook een tastbaar onderwerp: als Groningers vieren we nog steeds het ontzet van 28 augustus, er zijn nog steeds vestingen en schansen te bewonderen, en er is veel materiaal lokaal te vinden, hoewel ik erg onder de indruk ben van de collectie 17e eeuw in het Rijksmuseum en de KB. De volgende stap voor mij wordt echt archievenonderzoek in de Groninger Archieven.

Rampjaar zei

(En vaderlandse geschiedenis was vroeger mijn lievelingsvak op de lagere school. Wat was de wereld toen nog erg simpel en duidelijk: Spanjaarden slecht en Willem van Oranje goed etc.)

Festina Lente zei

@ Rampjaar: ah, je komt uit het hoge noorden! Leuk!

Reintje Senders zei

Ach, het Legermuseum. Daar kunnen ze af en toe gigantisch moeilijk doen. Maar dat is hun probleem. De grootsheid van de 17e eeuwse Republiek wordt af en toe nog wel eens door bepaalde personen van stal gehaald. Brabant had toen een andere positie dan Groningen, waar menig Brabo niet over wil praten.

Rampjaar zei

Staats-Brabant en Spaans Brabant was het kind van de rekening...

http://rampjaar.blogspot.com/2010/05/staatsvormend-geweld-building-state-on.html