woensdag 16 juni 2010

Geen boek meer op de planken

Gisteren was wel een beetje een bizarre dag. 's Middags hoorden we dat onze faculteit Sociale Wetenschappen de bibliotheekruimte voor andere doeleinden wil gaan gebruiken en de provincie Gelderland de provinciale subsidie voor de openbare bibliotheekvoorziening met ongeveer de helft wil verminderen en 's avonds was er in de Lux een debat over de toekomst van de bibliotheken, wrang genoeg georganiseerd door diezelfde provincie Gelderland. Aan het begin van het debat vroeg een vrouw uit het publiek dan ook om uit protest het debat niet door te laten gaan. Maar daar werd geen gehoor aan gegeven.

De zaal zat bomvol, vooral met bibliotheekmensen, vooral met vrouwen dus. 'Een zaal met wilde mensen' volgens één van de sprekers, Eppo van Nispen tot Sevenaer, de man die in principe geen boeken leest.
De vrolijke debatleider leidde het debat in om het woord te geven aan Frank Huysmans, hoogleraar bibliotheekwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Die had een mooie presentatie gemaakt over de (voornamelijk) digitale toekomst van de bibliotheek.

Met de vaststellingen uit dit 'college' kon niemand het oneens zijn. Maar er waren wel aanvullingen. Bibliotheekdirecteur Sjaak Driessen uit Wageningen vond dat de bibliotheek zich in het totale sociale netwerk van de steden en dorpen moeten nestelen en zo zelfs een economische factor (want publiekstrekker) van belang kan zijn. In het sociale en culturele veld moet de bibliotheek (weer) een spin in het web zijn. Meer nog dan de google + uit het voorafgaande college.

De directeur van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam was het hier mee eens. Zijn bibliotheek is naast bibliotheek ook een sociale integratieplek; het is - ook wat dat betreft - een van de succesvolste culturele instellingen, misschien wel dé succesvolste; vergelijk de bezoekersstroom van de bibliotheek maar eens met die van de concertzalen!

Eppo vNtS wilde de oude term 'volksverheffing' liever vervangen door 'kenniseconomie'. Hij was zichtbaar zeer vertederd door het verhaal van één van de bibliotheekbestuurders uit de zaal die wist te vertellen dat de bibliotheek van haar plaats was doorgedrongen tot in het consultatiebureau en dat dat prachtige vruchten afwierp.

Af en toe kwam de sidekick aan het woord: een (slam)dichter/criticus bij de Groene Amsterdammer die wel wat kanttekeningen plaatste bij al dat gedigitaliseer en (niet meer sitlle) gedigitaliseerde omgevingen en pleitte voor bevordering van kwaliteitslezen en het 'naar een hoger niveau tillen'. Wel jammer dat hij op z'n zachtst gezegd niet kort en bondig was in z'n betogen.

Op het laatst deden alle sprekers uiteraard nog een forse oproep tegen de bezuinigingen en wat enorm zonde het zou zijn om in ons verwarde klimaat nota bene op bibliotheken te bezuinigen. 'En pas op', waarschuwde Eppo, 'wat je nu kwijtraakt aan middelen, krijg je NOOIT meer terug'.
En zo is het.

Zie ook: Erik Lindner (de side-kick) in De Groene Amsterdammer
meer Eppo voor de liefhebbers

7 opmerkingen:

Reintje Senders zei

Sta tegenwoordig nergens meer van te kijken. In Noord-Brabant en Zeeland gaat de provincie ook fors bezuinigen op het bibliotheekwerk. De Zeeuwse Bibliotheek heeft ook fors minder gekregen en zal het boekengedeelte ook fors in gaan krimpen t.b.v. de digitalisering. Zou vandaag een bijeenkomst over die bezuinigingen, maar ik ben vrij. En dat is weer mijn pakkie an. De bieb wordt ook gebruikt voot tentoonstellingen, muziekuitvoeringen en seminars.

Festina Lente zei

Doodzonde toch, die bezuinigingen op bibliotheken?! Kunnen ze niet beter op sponsering van grote voetbalclubs bezuinigen of zo?

wereldvansofie zei

De helft minder, dat is me nogal wat.
Ik hoop dat er veel protest komt. Hou 30 juni in de gaten.

Festina Lente zei

Dat gaan we absoluut doen!!! Zó zonde!!
Ik vrees ook voor de bibliotheek in Lent...

Reintje Senders zei

dat zou inderdaad een goede zijn, het sponseren van voetbalclubs inperken. Maar daar zullen de meningen over verdeeld zijn. Dan denk ik dat voetbal zwaarder gaat wegen bij de lokale overheden.

Jan Klerk zei

Dank je voor het verslag! Toch een beetje voorspelbaar resultaat denk ik als je bibliotheekmensen iets over hun eigen bestaansrecht laat zeggen voor een publiek van bibliotheekmensen.

Festina Lente zei

@ Reintje: en dat is nou net jammer; ik gun iedereen z'n voetbal, maar nog meer z'n bibliotheek!

@ Jan: ja, het was natuurlijk een beetje een oratio pro domo, hoewel er volgens mij toch ook wel mensen uit het provinciebestuur aanwezig waren (maar die hielden mooi hun mond natuurlijk....)