woensdag 12 mei 2010

Online is voor bèta's, print voor alfa's

Enkele dagen geleden stond er een artikeltje in Publisher, waarin beweerd wordt dat online meer voor bèta's is en print meer voor alfa's, maar dat de alfa's en de bèta's wel steeds meer naar elkaar toegroeien. Dat zou zo maar eens waar kunnen zijn.

Bèta's houden over het algemeen nu eenmaal meer van techniek en alfa's zijn wat meer van de bezinning; daarom zijn de laatsten wat langzamer in de omarming van de techniek (totdat bewezen is dat deze veilig, duurzaam en nuttig voor het bereiken van haar doelstellingen is).
Dat herken ik als alfa helemaal en wordt bijvoorbeeld ook bevestigd door het gebruik van online tijdschriften door de bètafaculteiten (vrijwel uitsluitend) en de omarming van het gedrukte (tijdschrift en) boek door de humaniorafaculteiten. De zogenaamde gammafaculteiten zitten daar mooi tussenin.

En Kader Abdolah, zou je die als een alfa of als een bèta moeten beschouwen? Hij is nu schrijver, maar was ooit natuurkundige. Zou het daarom zijn dat hij meteen verknocht is geraakt aan de iPad?

Of is dat gewoon een fantastische uitvinding?

foto

6 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Hoe weet je wat je bent? En bestaan er ook al delta's?

Festina Lente zei

Vroeger wist je wat je was door je vakkenpakketkeuze: als je vooral talen en cultuurvakken koos, was je alfa, en als je vooral wiskunde, natuurkunde en scheikunde koos, was je een bèta. Jij lijkt me een alfa?
Delta's bestaan er bij mijn weten niet.

schrijverdezes zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Festina Lente zei

Maar dan zijn jullie wat ik altijd noem alfa-bèta's: mensen die gewoon overal goed in zijn en overal interesse in hebben! Dat zou ik ook wel willen! Niets raars! Echt iets op trots op te zijn! (en voor mij om jaloers op te zijn!).

schrijverdezes zei

Mijn bovenstaande stukje heb ik weggehaald, ik vond het bij nader inzien niet kunnen... Zeker na je reactie. Wij zijn nl. helemáál geen mensen die alles kunnen (was het maar zo). Ik koos alleen de B-kant maar omdat ik boekhouden e.d. heel vervelend vond, niet omdat ik goed in wiskunde was. Ik wou alleen maar zeggen dat het volgens mij bij veel mensen door elkaar loopt. Dat heeft met studeren enzo niks te maken. Excuses voor dit gerommel, ik had niet lang genoeg nagedacht.

Festina Lente zei

Zuivere alfa's en bèta's bestaan inderdaad niet; vandaar eigenlijk het plaatje met nog veel meer Griekse letters; maar je reactie was juist heerlijk; had je niet hoeven verwijderen, hoor!